Norsk - Skandinavskالأرشيف

Palestinsk journalist ble først nektet visum til Norge

Den 14. mai arrangeres festivalen MOTforestillinger for andre gang i Oslo. Festivalen setter søkelys på den israelske okkupasjonen av Palestina, og har til årets program invitert flere internasjonale gjester. En av dem er journalist og forfatter Akram Musallam fra Ramallah på Vestbredden. Men siden norske myndigheter frykter at Musallam skal bli fristet til å bosette seg i Norge, ble søknaden om visum avslått. «Dette er første gang jeg inviteres til Norge, men jeg får ikke reist fordi myndighetene er redde jeg skal bli værende. Jeg kommer fra et land med mye utvandring, men jeg synes likevel det er rart – jeg jobber jo for å få palestinerne som ble fordrevet fra landet, tilbake til Palestina,» sier Akram Musallam når Ny Tid møter ham i Ramallah. «Dette er også grunnen til at jeg er invitert til Norge: for å snakke om retten til retur for de mange tusen som ble fordrevet under nakbaen. Så hvorfor i all verden skulle jeg plutselig få for meg å utvandre,» sier han oppgitt.

Skjedde også i fjor. Dette er ikke første gang deltakere på festivalen får avslag. I fjor fikk den palestinske fredsaktivisten Jaber Aram, som sammen med en israelsk psykiater skulle fortelle om sin årelange innsats mot den israelske okkupasjonen, avslag på samme grunnlag.

«Jeg har ikke noe ønske om å forlate landet mitt til fordel for et annet land, og overlate landet mitt her til en bosetter.»

 

I avslaget til Musallam, som Ny Tid har fått tilgang til, heter det: «Vår egen og det lokale Schengensamarbeidets erfaringer med særlige grupper og nasjonliteter, indikerer at mange ikke forlater Norge ved visumets utløp. Derfor utstedes visum kun i særtilfeller. Sannsynligheten av retur vurderes individuelt, og opp mot situasjonen i hjemlandet til søkeren. Vi noterer oss at søkeren kommer fra et land der sosiale og økonomiske forhold sannsynliggjør ønske om utvandring … Søkeren oppgir at han er 44 år gammel og gift. Dette er imidlertid ikke dokumentert […] Søkeren ønsker å delta på en kunstfestival i Norge. Vi anser ikke dette som en sterk nok grunn til utstede visum, tatt i betraktning at søkeren kommer fra et land med høy sannsynlighet for utvandring, og at søkeren er uten de nødvendige bånd til sitt opprinnelsesland.»

Ifølge FN er fem millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere bosatt i nabolandene Jordan, Syria og Libanon. Mange av dem lever under dårlige kår.

«På slutten av 1990 tallet sa jeg fra meg muligeten til å bo i Tyskland nettopp av samme grunn som gjør at det er uaktuelt for meg å prøve å bli værende I Norge: Jeg har ikke noe ønske om å forlate landet mitt til fordel for et annet land, og overlate landet mitt her til en bosetter,» sier Musallam. «Jeg har ikke noe ønske om å bo i Norge, Frankrike eller noe annet land. Det jeg imidlertid ønsker å tilføre andre land, er min litteratur og mitt syn på verden. Norske myndigheter kan føle seg fullstendig trygge på at jeg ikke blir værende. Og dersom jeg kunne få med meg en eneste palestiner hjem igjen, hadde jeg finansiert det hele selv,» avslutter han.

Opprørt og skuffet. Festivalarrangør Vibeke Harper er sjokkert over norske utlendingsmyndigheters avslag på Musallams søknad om visum. «For meg er det opplagt at ambassaden trenerer saken. Jeg er svært opprørt og skuffet over denne behandlingen av en anerkjent forfatter – jeg hadde faktisk ikke forventet at det var norske myndigheter som skulle forhindre de palestinske forfatterne fra å delta på vår litteraturfestival,» sier Harper til Ny Tid. «Staten Norge liker å fremstille seg selv som en forkjemper for ytringsfrihet og dialog. At norske myndigheter da for andre gang nekter våre gjester å komme, er en skam, og fullstendig uakseptabelt,» sier Harper, som også forteller at hun jobber intenst med å få snudd avslaget, og er i løpende kontakt med ambassaden idet Ny Tid går i trykken. «MOTforestillinger er en kunstfestival som ønsker å gi stemme til modige mennesker som tør å vie sin kunst til noe mer enn bare overflate og form, og som tør å være politiske i sin kunst. At norske myndigheter knebler enkelte av disse stemmene vil vi ikke la gå upåaktet hen,» fortsetter Harper. «Med mindre vi lykkes i å snu avslaget de kommende dagene, vil en tom stol stå på scenen under hele festivalen i Akrams fravær.»

Ny Tid rakk ikke å få noen kommentar fra UDI før saken gikk i trykk. Men etter press snudde norske myndigheter i denne saken, så Akram Musallam kom seg til Norge likevel. 

Ny Tid fikk trykke dette diktet som blir lest opp på festivalen:

12/05/2016

Palestinsk journalist ble først nektet visum til Norge

vibeke harper

Screen Shot 2016-05-11 at 15.47.10

اترك تعليقاً