Norsk - Skandinavsk

Professor Hilde Henriksen Vaage befinner seg rett ved opptøyene i Jerusalem

Israel har flyttet tropper mot Gaza-grensen:

– Muslimske ekstremister bruker krisen til egen vinning

Professor Hilde Henriksen Vaage befinner seg rett ved opptøyene i Jerusalem. Hun betegner klimaet som ekstremt ustabilt, og sier situasjonen brukes av muslimske ekstremister i hele Midt-Østen.

Lars Øverli

Oppdatert:

Tre israelske ungdommene ble funnet drept. Israelske myndigheter anklaget Hamas. Hærens fremferd var voldelig.

 

Så ble den 16 år gamle palestinsk gutten Mohammed Abu Khadir funnet drept i det som trolig var en hevnaksjon. Denne gangen holder palestinernes ledere Israel ansvarlig.

 

Nå herjes Jerusalem av opptøyer.

 

Samtidig blir det torsdag kveld meldt av flere medier, blant dem Al Jazeera, at det israelske militæret har flyttet tropper til grensen mot Gazastripen.

 

– En region i kaos

 

Professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Vaage, befinner seg i Jerusalem. Hun er bekymret for hvordan muslimske ekstremister i andre deler av regionen bruker den pågående og svært spente situasjonen.

 

– Den israelske okkupasjonen, alle fengslingene og drapet på den palestinske gutten brukes som symbolsak blant ytterligeående islamister i mange land. Om de ikke bryr seg nevneverdig om palestinerne i det daglige, så bruker de dem nå for egen vinning. Vi ser det i Jordan, Syria og Irak at de fører en krigersk retrorikk og apellerer til bredere lag av folket. Det fører til mer vaklende regimer. Nå er dette en region kaos, sier Henriksen Vaage og legger til:

 

– Situasjonen er verre enn noensinne, og det er umulig å si hvilken vei dette vil gå. Nå skal lite til for å tenne en stor ild, sier Henriksen Vaage.

 

Konflikten snudd på hodet

 

Hun sier at klimaet i konflikten endret karakter da den palestiske tenåringen ble funnet drept.

 

– Det ble vanskeligere for Netanyahu å nå frem med budskapet om at israel er ofre for palestinsk terror. Det kan ha utsatt deler av den israelske invasjonen. Samtidig begynte en del palestinere å oppildne hverandre til motstand. Palestinske ungdommer har tatt til gatene. Her i Jerusalem har det vært kraftige sammenstøt. Det er fort gjort at noen mister livet i disse konfrontasjonene.

 

 

 

Moren til den palestinske 16-åringen Mohammed Abu Khadir som ble drept denne uka.

FOTO: AMMAR AWAD

Ifølge Henriksen Vaage frykter både palestinere og israelere at ytterligående krefter på begge sider spiller hverandre opp i voldsspiral.

 

– Palestinernes president Mahmud Abbas sier at militære opperasjoner ikke løser noe. Men i likhet med alle andre som maner til moderasjon, blir han marginalisert.

 

Torsdag ble ti palestinere skadet i israelske luftangrep mot Gaza. Angrepet fant sted etter at raketter ble avfyrt mot det sørlige Israel.

 

Les også: To hus truffet av raketter i Sør-Israel

 

Totalt er syv palestinere drept siden de tre israelske tenåringene forsvant fra en bosetting 12. juni.

 

Skuffet over Netanyahu

 

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund deler bekymringen.

 

– I Israel føler alle at disse guttene var deres egne sønner. Det er naturlig at følelsene er mange og voldsomme, men jeg er bekymret over de reaksjonene vi så umiddelbart etterpå. Det skuffer meg at både politiske og religiøse ledere sprer hatbudskap – og et budskap om hevn. Det rimer ikke med jødisk tradisjon, og er heller ikke en rettsstat verdig.

 

 

 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble ifølge Hilde Henriksen Vaage tøylet da den palestinske gutten ble funnet drept.

FOTO: Sebastian Scheiner

 

– Først da den palestinske gutten gutten ble funnet drept, sluttet Netanyahu å helle bensin på bålet, sier Kohn som legger til at mange israelere opplevde sjikane i tiden da de tre israelske guttene ennå var savnet.

 

Les også: Netanyahu ber folk besinne seg etter nytt tenåringsdrap

 

Håp i Oslo-avtalen

 

Han tror likevel at begge parter i konflikten er villig til å moderere seg, og viser til den fastlåste situasjonen i forkant av Oslo-avtalen tidlig på 90-tallet.

 

– Hadde du fortalt noen av partene at Oslo-avtalen ville bli undertegnet 14 dager før det skjedde, ville du blitt ledd av. Det er mange dommedagsprofeter der ute nå, men det er ingen tvil om at disse menneskene kan leve med hverandre. Jeg tror situasjonen vil stabilisere seg, men det avhenger av at en gjør en grundig etterforskning både av drapene på de israelske ungdommene og den palestinske gutten, sier Kohn.

 

– Til syvende og sist ligger ansvaret hos lederne. Vi behøver ledere som har varme hjerter og kalde hoder, avslutter han.

 

Urolig før fredagsbønnen

 

Hilde Henriksen Vaage, som befinner seg i Jerusalem, er ikke like rolig. Hun er særlig bekymret for morgendagen. Da er det fredagsbønn.

 

– Jeg tror ikke at israelske myndigheter ønsker å gå ytterligere inn på Gazastripen når opptøyene legger seg, både fordi det er ramadan og fordi det er fredagsbønn i morgen. Samtidig har vi sett mange ganger før at folk oppildner hverandre når de samler seg i store mengder.

 

Det skjer under fredagsbønnen i morgen.

 

Publisert:
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/–Muslimske-ekstremister-bruker-krisen-til-egen-vinning-7626922.html#.U7ggMLG8SI8

اترك تعليقاً