AKULBI Aktuelt juni 2022:

LO-kongressen har konkretisert sitt boikottvedtak og Big Thief avlyser konsert i Tel Aviv

AKULBI Aktuelt juni 2022LO-kongressen har gjentatt og konkretisert boikott-vedtaket fra forrige kongress.Norske myndigheter har endelig besluttet at matvarer produsert i Israels ulovlige bosettinger på Vestbredden skal merkes så vi vet hva vi kjøper. Israels kamp for å kriminalisere BDS – boikott, deinvestering og sanksjoner – fortsetter som før, med god hjelp fra sionistiske NGO Monitor. Big Thief Band avlyser konsert I Tel Aviv.Norske artister oppfordrer til kulturboikott av Israel.EU har ikke konkludert når det gjelder Israels terrorlisting av seks palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner, selv om FN har anbefalt fortsatt finansiering. Men Al- Haq som er en av de seks organisasjonene, har levert en uhyre interessant rapport til FN om røttene til Israels angrep på palestinernes internasjonalt anerkjente rettigheter.
 
Redaksjonen ble avslutta 26. juni.
 
God sommer og god lesing!
 
Ebba og Kirsti Vi minner om nytt, illustrert studiehefte: Hvorfor boikotte Israels universiteter og kulturinstitusjoner? (10 sider). Heftet kan bestilles på telefon 95 96 98 74 eller e-post sekretariat@palestinakomiteen.no  Det kan også lastes ned som pdf
 
Vi anbefaler samtidig den brennaktuelle artikkelen om boikott i Fritt Palestina nr 1 2022: Hvem skal sanksjoneres – og hvilke typer boikott fungerer? Av Magne Hagesæter, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Vestland fylkeskommune. Hva skjer i Norge?LO-kongressen vil ha full boikott av IsraelLO-kongressen vedtok 3. juni, med stort flertall, at LO støtter en internasjonal boikott av Israel. De pekte på 14 konkrete tiltak som skal presse Israel til å etterleve folkeretten, blant annet:forbud mot våpenhandel med IsraelNorge må lovfeste et forbud mot handel med varer og tjenester fra selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områderOljefondet og finansielle institusjoner må etterleve FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, som fastsetter et forhøyet krav til aktsomhet i konfliktområder.Les mer på FriFagbevegelse 3.6.22.
 Norge vil merke bosettervarer – Israel fordømmer vedtaketNæringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra, og at det kommer fra en israelsk bosetting dersom det er tilfelle. Dette er i tråd med en avgjørelse i EU-domstolen i november 2019 for å unngå at forbrukerne blir villedet av manglende merking om produktenes opprinnelse. Regjeringen.no 3.6.22.
 
— Det er bra at regjeringen markerer at Israels okkupasjon av Vestbredden og bosettingen er ulovlig. Det er i tråd med internasjonal lov og FN-resolusjoner. En merkeordning er et lite steg i riktig retning, men det eneste som vil holde Israel ansvarlig ville vært å innføre et forbud mot varer fra okkupert land. Nå overlates folkeretten til forbrukerne, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen.
 
-Den norske avgjørelsen er et viktig juridisk og moralsk skritt i riktig retning, den vil lede/føre til boikott av produkter fra israelske bosettinger, uttaler Palestinas utenrikdepartement. MEMO 13.5.22.
 
Israels utenriksdepartement anklager Norge for å skade de bilaterale relasjonene når de skal merke matvarer som er produsert i bosettinger på Vestbredden. Haaretz 11.6.22
 Opprop om det palestinske sivilsamfunnet og Norges manglende vilje til å håndheve folkeretten51 norske organisasjoner – blant dem Attac Norge, AUF, Biskopen i Oslo Kari Veiteberg, EL & IT Forbundet, Fagforbundet og Norsk folkehjelp – krever at Norges regjering respekterer folkeretten og setter handling bak ordene:Regjeringa må kreve at Israel umiddelbart fjerner terrorstemplingen av seks palestinske rettighetsorganisasjoner og slutter å true, trakassere og kriminalisere palestinske organisasjoner.Regjeringa må ta initiativ til at det blir iverksatt konkrete tiltak for å stoppe Israels tvangsflytting av om lag 1.200 palestinere og riving av et ti-talls landsbyer i Masafer Yatta, noe som vil være den største tvangsflyttingen på over 50 år.Som medlem av FNs sikkerhetsråd, må Norge kreve at Sikkerhetsrådets resolusjon 2334 følges opp med målrettede tiltak som svar på Israels brudd på internasjonal rett og manglende etterlevelse av FN-resolusjoner.FNs sikkerhetsråds resolusjon 2334 (23.12.2016) slår fast at etableringen av israelske bosettinger på palestinsk territorium okkupert av Israel siden 1967, inkludert Øst-Jerusalem, er rettslig ugyldig og utgjør et åpenbart brudd på folkeretten. ForsvarFolkeretten.no 25.6.22
 FNs spesialrapportør og Al-Haq i OsloFNs spesialrapportør for de palestinske områdene, Michael Lynk, og Susan Power fra Al Haq var i Oslo i seks dager i april. De var her i forbindelse med konferansen «Sanksjonering av land som bryter internasjonal rett» som ble arrangert av Forsvar folkeretten den 5. april 2022 i Oslo. Etter konferansen deltok de i et omfattende program:møte på Stortinget og i Utenriksdepartementet,seminar på Universitetet i Oslo med forskere og studenter,møte med preses og lederne i Kirka,frokostmøte med LO,åpent møte på Vega Scene i regi av Palestinakomiteen,videoopptak i Fagforbundet,intervju med Fri Fagbevegelse og Klassekampen,besøk i studio/NRK P2.Intervju med Michael Lynk: – Norge har investert så mye i å være en aktør at de tviholder på tostatsløsning, selv om fakta viser at det toget for lengst er gått. Og så lenge det internasjonale samfunnet betaler for de fleste palestinske utgifter, noe som ifølge folkeretten er okkupantens ansvar, har Israel en kostnadsfri okkupasjon. Klassekampen 9.4.22
 
-Det internasjonale samfunnet har ingen sammenhengende strategi for å få til en rettferdig løsning mellom Israel og Palestina, sier Michael Lynk, som slutter som FNs spesialrapportør 30. april. ForsvarFolkeretten 20.4.22.

 Norskstøttede Al-Haq ber den norske regjeringa om å handle. ForsvarFolkeretten 19.4.22.

Nylig har Al-Haq også sendt brev til utenriksminister Huitfeldt, der de ber henne agere mot Israels grunnløse terrorlisting av de seks palestinske sivilsamfunnsorganisasjonene. Al-Haq lister opp seks konkrete forslag til hvordan det bør gjøres. Al-Haq 23.6.22.
 Venstre følger opp saka om Al Haq og de andre terrorlista palestinske organisasjonene24. april stilte Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) spørsmålet: Vil utenriksministeren fastsette en snarlig endelig frist for israelske myndigheter til å fremskaffe bevis for terrorstemplingen av seks palestinske menneskerettsorganisasjoner, og dersom slike bevis ikke blir fremlagt, vil utenriksministeren be israelske myndigheter om å omgjøre beslutningen om terrorstempling før den blir permanent den 19. mai 2022?
Utenriksministeren svarer at de har iverksatt «kompenserende tiltak» for noen av organisasjoner og diskuterer fortsatt saka, både med Israel og flere organisasjoner. Les hele svaret på Stortinget.no.

26. juni: Så langt har ikke utenriksministeren krevd at Israel må oppheve terrorlistinga. Les mer om internasjonalt diplomati i saka og rapport fra Al-Haq under Bakgrunn (nederst).Fra universiteter i andre land
Studenter ved universitetet i Ohio (USA) ber ledelsen avslutte samarbeid med HP og CaterpillarFlertallet i studentrådet oppfordrer ledelsen til å avslutte alt samarbeid med de to amerikanske selskapene som bidrar til Israels kolonisering. På generalforsamlingen 25. mai kritiserte om lag 200 studenter rollen Caterpillar med sine bulldosere spiller for å ødelegge palestinske hus. HP (Hewlett Packard) ble kritisert for å forsyne Israel med utstyr for ansiktsgjenkjenning ved sjekkpunkter. Siste uke organiserte aktivister en samling for å minnes 74 år med Nakba og for å kreve rettferdighet for den drepte journalisten Shirine Abu Akhleh. EuroPalestine 25.5.22
 Latin American Council of Social Sciences (CLACSO) støtter BDS-kampanjenPå sin 27. generalforsamling den 7. juni vedtok CLACSO enstemming å støtte palestinernes oppfordring til å boikotte israelske institusjoner som er medskyldige i Israels okkupasjon, settler-kolonialisme og apartheid. CLACSO, med mer enn 800 forskningssentre i 55 land, følger dermed opp sin stolte tradisjon med akademisk forskning og kritisk tenking i kampen mot rasisme, ulikhet og urettferdig uansett hvor dette finner sted. BDS-movement.net 10.6.22. Video 0:45.
 Studentavis på Harvard universitetet støtter BDSRedaksjonsrådet i universitetsavisa Harward Crimson (studentavis ved Harvard-universitetet) kunngjør at de støtter både palestinsk frigjøring og BDS og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Dette er USAs eldste student-dagsavis, grunnlagt i 1873.
 
De skriver: Under økende spenning mellom Israel og Palestina har Harvard College Palestine Solidarity Committee (PSC) organisert ukentlige støttedemonstrasjoner gjennom «Keffiyeh torsdager» og installert en fargerik «Motstandsmur» med informasjonspaneler til støtte for palestinsk frihet og selvstyre. PSCs livlige aktivisme har tvunget campus og redaksjonsrådet til å kjempe med det både Human Rights Watch og Amnesty International har kalt Israels «forbrytelser mot menneskeheten». Motstandsmuren retter øynene våre mot konfiskering av eiendom og land, at palestinere nektes statsborgerskap, restriksjoner på bevegelsesfrihet og ulovlige drap som gjør palestinerne til ofre dag ut og dag inn.
 
Vi føler behov for å hevde at støtte til palestinernes frigjøring ikke er antisemittisme og vi fordømmer antisemittisme i alle former. Jøder, som alle folk, inkludert palestinere – fortjener liv, fred og sikkerhet. Selskaper som velger å boikotte den jødiske staten eller på andre måter støtter den pro-palestinske BDS-bevegelsen opplever juridiske forfølgelse i minst 26 stater. Selv for journalister er det en profesjonell risiko å åpent fordømme Israels politikk. Både disse ekstraordinære overgrepene og vår privilegierte stilling som redaksjonsråd tvinger oss til å ta stilling: Palestinerne fortjener verdighet og frihet. Vi støtter BDS-bevegelsen som et middel til å oppnå dette målet. The Crimson Editorial Board 29.4.22.  Fra idretts- og kulturfrontenArgentinas fotball-landslag avlyser vennskapskamp mot IsraelTil tross for langvarige forberedelser og innsamling av 2,5 mill. dollar for å finansiere vennskapskampen, avlyste Argentinas landslag kampen mot Israel som var planlagt 6. juni i Haifa. Oppfordringene til å avlyse kom fra den internasjonale BDS-bevegelsen, den argentinske solidaritetskomiteen for Palestina, og fra menneskerettighets- og solidaritetsorganisasjoner i Sør-Amerika. Utslagsgivende var et brev fra den palestinske fotballklubben Al-Khader. Klubbens spiller Mohammad Ghneim (19 år) ble drept av en israelsk skarpskytter i april. I brevet ble også drapet på Al Jazeera- journalist Shireen Abu Akleh og andre martyrer nevnt.
Klubben framholdt at vennskapskampen ville bli brukt av Israel til å renvaske apartheidregimet og bidra til å sikre den straffefriheten som gjør at Israel kan fortsette å myrde og lemleste unge, palestinske fotballspillere. MEMO 31.5.22
 På høy tid med norsk kulturboikott av IsraelAvisa Vårt Land gjenga 23. mai en sterk oppfordring fra norske kulturarbeidere, inspirert av noen ord fra FNs spesialrapportør Michael Lynk; «When the facts change, so must our minds.»
Musikerne Marthe Valle, Annar Follesø, Nils Petter Molvær, Magdi Molvær, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Nosizwe, Nora Taksdal, Helge Kjekshus og Øystein Greni, og Erik Hillestad, daglig leder i Kirkelig kulturverksted skriver blant annet:
  -Mange musikere, skuespillere og andre kunstnere som tar oppdrag i Israel har latt seg overbevise om at de bidrar til dialog og forståelse. Men problemet har aldri vært mangel på dette. Problemet er en stat bygget på og opprettholdt gjennom fordrivelse og institusjonalisert undertrykkelse av en hel folkegruppe. Palestinakomiteen.no. 
 Amerikanske Big Thief Band droppet konsert i Tel Aviv-klubben der Aurora spilte i 2019Få dager før bandet kansellerte konserten, hadde de skrevet  på Facebook at de ønsket å spille for den israelske bassisten Max’ venner og familie. De hadde også tro på at musikk kan hele. Da de avlyste konserten skrev de:
 – La det være klart, vi er mot ulovlig okkupasjon og systematisk undertrykking av det palestinske folket.
De opplyste også at de hadde vært i «konstant dialog med venner, familie, BDS-aktivister og allierte, palestinske og israelske borgere som støtter kampen for rettferdighet for palestinerne.»
 
Barby-klubben i Tel Aviv, der de skulle spille, mente avlysninga skyldtes nazi-trusler på Instagram og kalte bandet kujoner. Barby- klubben er klubben der Aurora opptrådte i oktober 2019. På den tida laget Barby-klubben T-skjorter til soldatene som massakrerte palestinere i Gaza med klubblogoen og påskriften «Fuck you, we’re from Israel». Haaretz 9.6.22.
 Norske teaterfolk diskuterer metoder for kulturboikott   Som reaksjon på Russlands invasjon av Ukraina, har bl.a. et universitet i Italia avlyst et Dostojevskij-kurs, og – for å ta et mer nærliggende eksempel – Kilden konserthus og teater i Kristiansand kansellert et gjestespill med Svanesjøen fra St. Petersburg Ballet Theatre. I den siste tiden har debatten gått. Er det riktig av våre offentlige institusjoner og kulturarrangører å boikotte russisk kunst og kultur? Les innleggene, som også har relevans for Israel. Norsk Shakespearetidsskrift
 Boikott er den tydeligste formen for dialogFN må etterforske Israels apartheidregime, og den norske regjeringen må sanksjonere okkupanten Israel, sier Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen og medlem i Handel og Kontor. FriFagbevegelse 2.6.22.Israelske Elbit stenger sitt London-kontor etter aksjonerPalestine Action har hatt gjentatte aksjoner mot London-kontoret og fikk etter hvert støtte fra eiendomsgiganten Jones Lang Lasalle, som eide lokalene. Han ønsket også at de skulle kastes ut. EuroPalestine 20.6.22

For øvrig ble Elbit Systems kastet ut av Oljefondet i 2019 etter råd fra fondets Etikkråd. Elbit leverer et overvåkingssystem som er sentral komponent i muren Israel har bygd mot den okkuperte Vestbredden. Etikkrådet mente at investering i Elbit medfører en “uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer”.

-Muren setter uakseptable hindringer på bevegelsesfriheten for befolkningen i det okkuperte området. Haag-domstolen har bedt statene som er parter i Genève-konvensjonene om å motvirke dette, ifølge daværende finansminister Kristin Halvorsen. E24 2.9.2019.  
 Da iskremprodusenten Ben & Jerry’s trakk seg fra okkuperte palestinske områder, begynte angrepeneJødiske medier og nettsteder eksploderte etter en artikkel i Jewish Insider der de skriver at Ben & Jerry’s krever at alle nyansatte må se fire informasjonsvideoer om Israel-Palestinakonflikten. Historia ble delt av bl.a. Forward, Times of Israel og Jerusalem Post, der journalister og lobbyister beskylder selskapet for antisemittisme og brudd på ansattes borgerrettigheter.
 
Problemet er at historia ikke er sann. En talsperson fra Ben & Jerry’s skrev 15. juni i en epost at de ikke krever av noen ansatte at de skal se slike videoer. Omar Shakir, direktør for Human Rights Watch i Israel og Palestina, gav et lunsjforedrag om konflikten til selskapet, men det var et frivillig tilbud og ikke en del av obligatorisk pensum for nyansatte.
 
Ben & Jerry’s og eierselskapet Unilever blir forsøkt saksøkt vært etter at de i juli i fjor annonserte at de ville trekke salg av iskrem fra okkuperte Vestbredden. Begrunnelsen var at salg i israelske bosettinger ikke samsvarte med selskapets verdier.
 
Dette skapte enorme reaksjoner: Arizona og Illinois trakk ut investeringer fra sine pensjonsfond i Unilever. New York-guvernør Kathy Hochul gav forrige uke Unilever en siste advarsel for å klargjøre sin posisjon før de trekker statlige investeringer i selskapet. Disse statene har lover som forbyr statlige virksomheter å inngå kontrakter med selskaper som boikotter Israel eller territorier kontrollert av Israel, og lovene forbyr offentlige pensjonsfond fra å investere i disse selskapene. De er blant 35 stater med lover mot selskaper som boikotter Israel eller støtter BDS-bevegelsen.
 
Unilever har svart at slike lover ikke kan gjelde i dette tilfellet, siden Ben & Jerry’s produkter fortsatt vil bli solgt i Israel innenfor fra 1948. Haaretz 16.6.22.
 Tysk palestinakomite vinner i retten mot bank og lokalpolitikereStatsbanken i Baden-Württemberg ville stenge bankkontoen til komiteen. Bamlem viste til et vedtak i det tyske parlamentet om at støtte til BDS var antisemittisme. De hevdet at kundeforholdet ville skade deres rykte. Regionretten i Stuttgart fant at banken ikke hadde grunnlag for å stenge kontiene og måtte respektere kundenes grunnleggende rettigheter.
 
Den tyske palestinakomiteen vant også mot Stuttgart by, som hadde nektet komiteen å legge ut informasjon om sine aktiviteter på kommunens nettsider. Dette skjedde etter en svertekampanje lansert av Jerusalem Post på grunn av komiteens støtte til BDS, og igjen ble det vist til Bundestags anti-BDS-resolusjon. Retten fant at BDS-bevegelsen og dens mål var beskyttet av retten til ytringsfrihet. ELSC 27.5.22.
 Tysk akademiker overvåket – skulle stemples som antisemittEn organisasjon som kaller seg forsknings- og informasjonssenter om antisemittisme (Die Recherche- und Informationsstelle Antisemitismus (RIAS) opprettet en hemmelig mappe på Dr. Anna Yones, der hun ble beskrevet som en antijødisk rasist, terroristsympatisør og sexist. Mappa ble sendt til partiet Die Linke (Venstre) i Berlin og førte til at hun ble ekskludert fra en antirasistisk paneldiskusjon partiet arrangerte.
Hun måtte gå til sak for å få tilgang til mappa, men saka ble liggende i rettssystemet helt til en offentlig kampanje fra mer enn 1000 akademikere, artister, journalister og aktivister krevde at hun fikk tilgang til dataene som var innsamlet om henne. RIAS innrømmet at de hadde samlet data om Dr. Yones og andre personers holdninger til Israel og BDS-bevegelsen, trolig i et forsøk på å kunne stemple dem som antisemitter». European Legal Support Center (ELSC) 22.6.22
 
Svertekampanjen også omtalt i  Middle East Eye 17.5.22. David Kattenburg kommenterer saka i Mondoweiss 2.6.22: Historia  … avslører den strukturelle rasismen mot palestinerne i hjertet av det tyske samfunnet og virker som en advarsel for de som støtter Palestina rundt i verden.
 NGO Monitor klager til EU på delegasjonsleders kontakt med Al-HaqNGO Monitor vil ikke ha EU-besøk til Vestbredden og Gaza, I et brev 23. mai skriver NGO Monitor til EU-president von der Leyen i anledning av at Sven Kühn von Burgsdoff, leder for EU-delegasjonen til Vestbredden og Gazastripen, skal innlede på et seminar organisert av Al-Haq, som ble terrorlistet av Israels forsvarsdepartement i oktober 2021. EU suspenderte da sin bevilgning til Al-Haq. I brevet framholder de at hans stadige forsøk på å underminere europeiske og israelske antiterror-bestemmelser er å diskreditere EU. De ber innstendig EU-kommisjonen om å kansellere hans deltakelse i seminaret. Von Burgsdoffs innlegg skal handle om “Det internasjonale samfunnets forpliktelser og den pågående straffefriheten». BakgrunnEuropeiske diplomater: Israel har ikke levert bevis mot terrorlista palestinske NGOerEU-kommisjonens antikorrupsjonskontor vil neppe åpne sak når det gjelder de palestinske gruppene Israel har erklært som terrororganisasjoner, fordi materialet Israel har levert ikke møter kravene som stilles til bevis, sier diplomat. Kommunikasjonen rundt dette har i stor grad gått via etterretnings- og diplomatiske kanaler. Representanter for flere land Haaretz har vært i kontakt med sier det samme: Blant andre Belgia, Danmark og Nederland. (Dette gjelder også Norge). I april oppfordret FN-eksperter til å ta opp igjen bevilgningene, som ble stoppet da påstandene fra Israel kom. Flere av organisasjonene forteller at dette har skjedd. 
 
Men EU har fortsatt ikke konkludert i saka. Flere diplomater har nevnt at Oliver Varhelyi, som sitter i EU-kommisjonen og har tilknytning til Ungarns statsminister Viktor Orban, står bak dette. Han skal tidligere ha stått bak forsinkelse i EU-støtte til palestinske selvstyremyndigheter etter beskyldninger om antisemittisme i palestinske skolebøker. Ubai Al-Aaboudi, direktør for den terrorlista organisasjonen Bisan, sier at Israels aksjon var et forsøk på å isolere palestinerne fra det internasjonale samfunnet. Haaret 6.6.22.
 Rapport til FN fra terrorstempla Al-Haq om røttene til Israels brudd på palestinernes rettigheterAl-Haq avga 25. mai rapport til FNs uavhengige internasjonale kommisjon for undersøkelser på okkupert palestinsk territorium, inkludert Øst-Jerusalem. De konkluderer med at det er sionistisk settlerkolonialisme og apartheid som ligger til grunn for Israels stadige brudd på det palestinske folkets ukrenkelige rettigheter. En leseverdig rapport med nyttig informasjonsgrafikk (s. 57 i større format).
 

Selv Israel-lobbyisten tviler nå på sionismenMichael Koplow fra Israel Policy Forum i USA og en ledende skikkelse i Israel-lobbyen, innrømmer nå at sionismen kan være et mislykket prosjekt. Reaksjonen kommer etter drapet på journalisten Shireen Abu Akleh , og de hysteriske og brutale forsøkene fra israelsk politi på å hindre begravelsesfølget i å bære palestinske flagg: -Hvis det å svinge med et flagg truer Israels eksistens, er ikke bare Israel i større vanskeligheter enn noen forstår, men det er selve sionismen som har feilet. Mondoweiss 5.06.22.
https://mondoweiss.net/2022/06/a-prominent-israel-lobbyist-concedes-that-<ionism-may-have-failed/
KONTAKT OSSKontakt: leder@akulbi.net Abonnere på AKULBI Aktuelt http://eepurl.com/cjp8dfSlutte å abonnere https://akulbi.us9.list-manage.com/unsubscribe/postPost: AKULBI c/o Palestinakomiteen, Frivillighetshuset, Kolstadgata 1, 0652 OsloNettsted: akulbi.noFacebook – Se Palestinakomiteen i Norge
          Copyright © 2022 AKULBI, referanse AKULBI Aktuelt juni 2022.