Göteborgs Arabiska Filmdagar är äntligen tillbaka!

Den 19-20 oktober kommer Göteborgs Arabiska Filmdagar tillbaka till Göteborg för sin femte upplaga. Filmdagarna kommer i år äga rum parallellt på tre platser samtidigt i Göteborg och Västra Götalandsregionen: Bio Roy, Folkets Hus Hammarkullen och Tollereds Biograf. Målet är att Göteborgs Arabiska Filmdagar ska nå ut till en bred och varierad publik i hela Göteborgsregionen. Alla filmer har antingen svenska eller engelska undertexter.

Årets upplaga invigs den 19 oktober på Bio Roy med den kritikerhyllade och Oscarsnominerade The Man Who Sold His Skin av tunisiska Kaouther Ben Hania. Filmens svenske medproducent Andreas Rocksén finns på plats för att presentera filmen. Filmdagarna bjuder därefter på ett noga utvalt program med det bästa och det senaste inom den arabiska filmen, med långfilm, dokumentärfilm och kortfilm från Marocko, Tunisien, Algeriet, Egypten, Jordanien och Libanon. Förutom filmvisningar bjuds publiken även festligt mingel med tilltugg och musik i samband med invigningsvisningen på Bio Roy och visningarna i Hammarkullen.

Internationella gäster kommer finnas på plats för möten med publiken, bland andra Oualid Mouaness, regissören bakom den libanesiska filmen 1982, som skildrar en dag på en skola utanför Beirut samtidigt som kriget närmar sig, och marockanska Asmae El Moudir, som regisserat dokumentärfilmen The Postcard, som berättar historien om den avlägsna by i Atlasbergen där hennes mamma föddes. Ett flertal andra regissörer och producenter kommer även finnas på plats under filmdagarna.

Göteborgs Arabiska Filmdagar arrangeras av Malmö Arab Film Festival (MAFF) med stöd av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Svenska Filminstitutet. MAFF har sedan starten 2011 utvecklats till den ledande och största filmfestivalen specialiserad på arabisk film i Europa.

Göteborgs Arabiska Filmdagar är äntligen tillbaka!