Linda Noor – Sabra og Shatila

For 40 år siden, den 16., 17. og 18. september 1982 ble de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila omringet og stengt av det israelske militæret så ingen kunne flykte, mens en libanesisk kristen milits, trent og bevæpnet av Israel, fikk frie tøyler, og til og med belysning til å begå grusomme massakre av barn, eldre, kvinner og menn. Utført med kniver, økser, syre, bulldosere og skytevåpen. Ofrene ble utsatt for tortur og voldtekter.


Antall drepte er uklart den dag i dag. Omlag 1000 er fortsatt savnet. Forskerne Baruch Kimmerling og Joel S. Migdal mener det kan ha vært så mange som 3000 drepte. Dette er også anslaget til israelske journalister som gikk inn i leirene etter militsen hadde dratt.
Beretningene fra overlevende, journalister og israelske soldater er utrolige og hjerteskjærende. Menige israelske soldater forsøkte å gjøre sine overordnede oppmerksomme på at kvinner blir voldtatt og myrdet med kniver, at familier ble utryddet og gravemaskiner gjorde klar massegraver, men ble avvist av sine offiserer som ba dem om å ikke bry seg. IDF-offiserer sendte opp lysgranater gjennom hele natten, for å gjøre det lettere å utføre drapene i mørket. Både israelsk utenriksminister og forsvarsminister blir forsøkt kontaktet av soldater med varsel om pågående massakre, men de blir ignorert. Etter to døgn får den kristne militsen beskjed fra IDF om at de får 17 timer til før de må forlate leirene. Da intensiveres massakrene for å få drept flest mulig før de må trekke seg ut.


Det ble aldri noe rettsoppgjør. Daværende forsvarsminister og ansvarlig for den israleske hærens invasjon av Libanon, Ariel Sharon, som ifølge en rekke ulike kilder var vel informert om hva som foregikk, blir ikke stilt til ansvar, men tvert imot belønnet med en rekke ministerposter i årene som fulgte og valgt som Israels statsminister i 2001.


Lederen for falangist-militsen, Elie Hobeika, ble drept i en fjerndetonert bilbombe (angivelig sporbar til Shin Beth i følge libanesisk etterretning) to dager etter han hadde sagt seg villig til å vitne mot Ariel Sharon i Brussel.


Så derfor – glem aldri Sabra og Shatila! 💔🇵🇸

https://www.facebook.com/linda.noor.oslo