– Jeg gleder meg veldig til fordype meg i utenriksjournalistikken. Utenriks har alltid stått mitt hjerte nær. Også gleder jeg meg veldig til å jobbe tettere på de dyktige kollegene i utenriksavdelingen. Der finner du noe av den tyngste kompetansen på dette feltet i Norge, sier 38-åringen.

Urix på NRK1 er aktualitetsmagasinet fra NRKs utenriksredaksjon.

Magasinet går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. Rima Iraki tar over som programleder etter Gry Blekastad Almås, som blir NRKs nye korrespondent i London. Blekastad Almås har ledet utenriksmagasinet de siste årene.

Rima Iraki beskriver Urix som en institusjon og en merkevare med lange tradisjoner.

– Samtidig er det et program som har klart å fornye seg, være nyskapende og tilpasse seg den nye medievirkeligheten. Det skal vi fortsette med for å nå enda flere med det fantastiske innholdet vårt, sier Iraki.

Gry Blekastad Almås
Gry Blekastad Almås har vært programleder i Urix de siste årene. Nå blir hun NRKs nye korrespondent i London

Foto: Ole Kaland / NRK

«Formidling uten jåleri»

Rima Iraki startet journalistkarrieren sin i VG, og har jobbet som programleder i Dagsrevyen siden 2014. I 2020 og i år ledet hun TV-programmet «Festen etter fasten» – som markerer avslutningen av fastemåneden ramadan.

Programmet vant prisen som Årets nyskapning under utdelingen av Gullruten i mai.

38-åringen ble i år tildelt TV-prisen av Riksmålsforbundet fordi hun «utmerker seg med effektiv formidling uten jåleri», ifølge juryen.

– Det jeg brenner mest for er å kunne formidle og forklare kompliserte temaer på en enkel og forståelig måte slik at alle kan føle seg inkludert. Mye av det, som skjer utenriks, kan virke fjernt og kanskje litt tungt. Men det trenger det ikke å være, sier Iraki.

Utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen.
Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier at Rima Iraki har bred erfaring fra både Dagsrevyen og store enkeltsendinger under USA-valget.

Foto: JULIANE KRAVIK / NRK

– Et bankende hjerte for verden

Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier at Rima Iraki har «et stort bankende hjerte for verden og utenriksjournalistikken».

– Hun er også en drivendes dyktig programleder med bred erfaring fra både Dagsrevyen og store enkeltsendinger under USA-valget. Rima fører et presist og godt språk og har gang på gang vist at hun er gjør gode og kritiske intervjuer på direkten, sier Falkenberg Mikkelsen.

Rima Iraki begynner som programleder for Urix til høsten. Første sending er 8. september.

– Jeg ser veldig fram til hva hun kan få til sammen med resten av Urix-teamet for å engasjere det brede, norske publikum i verden som omgir oss, sier Falkenberg Mikkelsen.