أخبار الجالية في النرويج

الجالية تشارك في ايام صلاح الدين بدار الثقافة النرويجية في اوسلو

تقام في دار الأدب النرويجية ندوة تاريخية و سياسية عن فلسطين والمنطقة بعنوان (أيام صلاح الدين 2011 ) وذلك أيام 7-9 مارس آذار

أوسلو – الصفصاف :

بدأت اليوم الثلاثاء في دار الآداب بالعاصمة النرويجية أوسلو أعمال ندوة تاريخية سياسية بعنوان:

 “أيام صلاح الدين – 2011 ”

بمشاركة وحضور شخصيات فكرية وثقافية وروحية دينية عربية ويهودية.

من الجانب العربي يشارك في الندوة الكاتب اللبناني المعروف الياس خوري صاحب رواية باب الشمس التي تتحدث عن النكبة الفلسطينية.

ومن الجانب الآخر الكاتبان اليهوديان المعروفان بفضحهما لجرائم الحركة الصهيونية ألان بابيه و آفي شلايم

كذلك يشارك في ندوات أخرى رابين يهودي، امام مسلم وقس مسيحي

ويدير الندوات المختلفة التي ستجمع بعضها الياس خوري مع الان بابيه وآفي شلايم

كل من : اوسني سيرستاد، مصطفى خان و هانني ايغين روسلاين من مركز ابحاث السلام النرويجي.

تستمر الندوات لمدة ثلاث ايام من السابع حتى التاسع من الشهر الجاري

 المكان دار الآداب النرويجية

 الدخول مجاني

الدعوة عامة

Saladindagene 2011 I 1187 erobret hærføreren Saladin den hellige byen Jerusalem. Det var en tid og et sted som var vant til krig. Men etter seieren over Rikard Løvehjerte gjorde Saladin noe som ikke var vanlig – verken da eller nå: han avsto fra hevn. Saladin lot de kristne lederne forlate Jerusalem, og åpnet byen for alle de tre religionene som holdt den hellig. Han gjorde slutt på krigen gjennom forlik og forsoning, og ikke bare med våpenmakt.

Det er dette, og ikke de mange slagene, som gjør at Litteraturhuset har stiftet de internasjonale Saladindagene. Bak korstogene og ”den evige krig” finner vi en historie som er verdt å fortelle åtte hundre år senere. En fortelling som gjør at vi må bryte med forestillingen om at Midtøsten er og blir urolig, fordi det bestandig har vært slik. Og som gir oss muligheten til å diskutere de dagsaktuelle temaene i et nytt lys.

I 2011 arrangerer Litteraturhuset Saladindager for tredje år på rad. Denne gangen kommer forfattere og intellektuelle til Litteraturhuset for å diskutere hendelsene rundt opprettelsen av staten Israel i 1948. Kan en felles oppfatning av historien legge grunnlaget for en fremtidig forsoning mellom israelere og palestinere? Dessuten kommer religiøse ledere fra islam, jødedommen og kristendommen for å drøfte hvordan, og om, tro kan være et verktøy på veien mot forsoning.

Saladindagene ble arrangert for første gang i 2009, etter en idé fra den norske forfatteren Thorvald Steen. De er støttet av Utenriksdepartementet. I 2011 blir det for første gang arrangert Saladindager i Stockholm og Istanbul, inspirert av markeringen i Oslo.

PROGRAM
Gratis inngang på alle arrangementer

Mandag 7. mars kl. 17.00 i Wergeland
Re-writing 1948
Saladinforedraget 2011: Elias Khoury
Den libanesiske forfatteren og samfunnskritikeren Elias Khouri åpner Saladindagene 2011. Khouri har markert seg som en av Midtøstens viktigste intellektuelle. I Norge er han fra før kjent for romanene Solens port og Yalo, og er nå aktuell med Som om hun sover.

Mandag 7. mars kl. 19.00 i Wergeland
Om dynastier og drømmere
Forfattersamtaler med Ilan Pappe og Elias Khoury
Årene før 1948 var preget av usikkerhet for innbyggere i det britiske mandatet Palestina. Politisk hersket det uenighet om hva som var den beste framgangsmåten i kampen mot sionistiske innflyttere og det britiske mandatstyret. På andre plan befant folk seg i en forvirrende dragkamp mellom nasjonalistisk, etnisk og religiøs identitet. To forfattere – en faglitterær og en skjønnlitterær – er aktuelle med bøker om perioden. De intervjues av Åsne Seierstad.

Tirsdag 8. mars kl. 10.00 i Amalie Skram
Israelsk historieskrivning
Historikerseminar med Avi Shlaim og Ilan Pappe
De nye israelske historikerne utfordrer den tradisjonelle sionistiske oppfatningen av hva som skjedde da Israel ble en stat i 1948. To av de ledende revisjonistene diskuterer utfordringene knyttet til å skrive historien til en konflikt som fortsatt pågår. Seminaret ledes av Hanne Eggen Røislien.

Tirsdag 8. mars kl. 14.00 i Wergeland
Den religiøse bakgrunnen for Midtøstenkonflikten
Ungdomsseminar med rabbi David Rosen og imam Yahya Hendi
Alle vet at Midtøsten-konflikten blant annet handler om at jøder og muslimer er uenige om retten til religiøst viktige områder. Langt færre vet hvorfor disse områdene står så sentralt i de to religionene. To fremtredende religiøse ledere forteller sin side av saken, ledet av religionshistoriker Hanne Eggen Røislien.

Tirsdag 8. mars kl. 19.00 i Amalie Skram
1948: Israelske og palestinske historier
Møte mellom Avi Shlaim og Elias Khoury
Israelske barn lærer om Uavhengighetskrigen i 1948. De hører historiene om da besteforeldrene ble invadert av fiendtlige arabiske stater, om den sionistiske undergrunnens heroiske motstandskamp, og om seieren som sikret staten Israels videre eksistens. Palestinske barn lærer om al-Nakba-katastrofen. Deres historier handler om besteforeldre som flyktet fram hjemmene sine, om tap av landområder og om begynnelsen på slutten for den palestinske staten. Er det mulig å skape en felles forståelse av hva som skjedde under krigen som formet Midtøsten? Samtalen ledes av Mustafa Can.

Onsdag 9. mars kl. 19.00 i Wergeland
Kan religion spille en positiv rolle i Midtøsten?
Religionsdialog med rabbi David Rosen og imam Yahya Hendi
Det hevdes stadig vekk at religion er roten til alt ondt i Midtøsten-konflikten. Likevel er det mange som prøver å bygge broer på tvers av religionene, og som velger å fokusere på likhetene fremfor forskjellene. To av dem møtes til samtale, ledet av tidligere biskop i Oslo Gunnar Stålsett.

Deltakere Saladindagene 2011

Elias Khouri
er en av Libanons fremste forfattere, samfunnskritikere og intellektuelle. Han har både i handling og ord engasjert seg så vel mot vestlig nykolonialisme som mot arabisk fundamentalisme. Hans romaner og skuespill er oversatt til en rekke språk.

Ilan Pappé
er professor i historie ved Universitetet i Exeter. Han er kjent for sin revisjonistiske tolkning av Israels historie, og har skrevet en rekke bøker om Midtøsten-konflikten.

Avi Shlaim
er israelsk-britisk historiker og professor i internasjonale relasjoner ved Universitetet i Oxford. Han regnes som en av Israels ny-historikere, og er mest kjent for boken The Iron Wall: Israel and the Arab states.

Rabbi David Rosen
er tidligere overrabbiner av Irland, og leder nå avdelingen for interreligiøse spørsmål i the American Jewish Committee. Han har lederverv i en rekke internasjonale organisasjoner som jobber med religionsdialog, og grunnla organisassjonen Rabbis for Human Rights. Han er bosatt i Jerusalem

Imam Yehya Hendi
er muslimsk kapellan ved Georgetown University, og grunnlegger av organisasjonen Clergey Beyond Borders. Han er aktiv i en rekke organisasjoner som jobber med fredstiltak i Midtøsten, og med dialog på tvers av trossamfunn.

 الصفصاف- تاريخ النشر:22-2-2011

اترك تعليقاً