Norsk - Skandinavsk

Ble trakkasert, fengslet og kastet ut av Israel

Ble trakkasert, fengslet og kastet ut av Israel

IngaMarie

Publisert: 17. juni 2014

 

Studenten Inga Marie Nymo Riseth (23) skulle egentlig vært på Vestbredden nå. Men på flyplassen i Tel Aviv ble hun avhørt, fengslet og trakassert i tolv timer før hun til slutt ble sendt hjem. (Inga Marie er tidligere solidaritetsarbeider for Palestinakomiteen i Norge i Rashedieh, Libanon).

Artikkelen ble publisert på NRK Nordland 17. juni 2014

23-år gamle Inga Marie Nymo Riseth fra Narvik fikk seg en svært ubehagelig overraskelse da hun sist uke reiste til Israel.

Riseth, som til vanlig studerer ved Universitet i Oslo og jobber som frivillig i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, hadde planlagt et to måneder langt studieopphold ved et palestinsk universitet. Der skulle hun lære seg arabisk og oppleve den palestinske kulturen.

Men da hun sist onsdag landet på flyplassen i Tel Aviv, gikk det svært galt, skriver avisa Fremover.

Fratatt mobil og overvåket

23-åringen forteller at hun hadde fått beskjed fra skolen om at hun skulle oppgi at hun var turist og ikke student ved et palestinsk universitet, fordi det kunne skape problemer hos israelske myndigheter.

– Rådgivningen til Birzeit Universitet bygger på at tidligere har studenter blitt nektet innreise når de har sagt at de skal til dit, forteller Riseth til NRK.no.

Men sikkerhetsvaktene ble mistenksomme da de så ungjentas pass.

– Da jeg kom til passkontrollen ble jeg innkalt til avhør hos det israelske sikkerhetspolitiet. Jeg ble ransaket og avhørt av tre personer. De oppførte seg ganske aggressivt og stilte mange ubehagelig spørsmål. Det var absolutt ingen hyggelig tone.

Årsaken til den ubehagelige oppmerksomheten fra sikkerhetspolitiet skyldtes at Riseth tidligere har jobbet i en palestinsk flyktningeleir i Libanon.

– De ville vite hvorfor jeg reiste alene og hva jeg hadde gjort i Libanon. De tok fra meg mobilen og gikk gjennom alle bildene og kontaktene mine. De spurte også om jeg kjente noen palestinske terrorister.

Ble nektet å ringe hjem

Totalt ble Narvik-jenta holdt innelåst og avhørt i tolv timer. 23-åringen ble også nektet å ringe hjem til Norge eller ta kontakt med den norske ambassaden.

– Det endte med at jeg ble låst inne i et rom med kameraovervåkning, nektet innreise og sendt hjem til Norge igjen. De israelske sikkerhetsvaktene ga passet mitt til flykapteinen og sa at han ikke skulle gi det tilbake til meg før vi hadde landet.

– Ble du redd?

– I en sånn situasjon blir du tvunget til å tenke rasjonelt. Det er først når jeg kom hjem at opplevelsen har gått inn på meg.

– Hvorfor tror du dette skjedde?

– Jeg tror de gjør det for at folk skal miste lysten til å reise til de palestinske områdene. Jeg vet at det er flere organisasjoner som jobber på Vestbredden som opplever at personer som skal komme på besøk, holdes igjen på flyplassen. Flere sendes også hjem.

Planen om å studere på Vestbredden er foreløpig lagt på is.

– Nå er jeg bare glad for å være hjemme igjen.

Samtidig har opplevelsen ført til et sterkere engasjement omkring Israel-konflikten.

– Israel begrunner stadig sine brudd på menneskerettighetene og folkeretten med at de er i en truet sikkerhetssituasjon. Jeg stiller spørsmål med om dette er noe vi kan akseptere.

Israels ambassade: – Fulgte ikke reglene

Beate Mikkelsen er presse- og informasjonsansvarlig ved den israelske ambassaden i Norge. Hun sier til avisa Fremover at 23-åringen selv må ta ansvar for det som skjedde.

– Hun ble bedt om å lyve om formålet for innreisen, noe hun også valgte å gjøre da hun hevdet at hun «var turist og skulle besøke Dødehavet og Tel Aviv». Israel befinner seg i en meget sensitiv og prekær sikkerhetssituasjon, som torsdagens kidnapping av to 16-åringer og en 19-åring er et klart eksempel på. Nettopp derfor tas alle forholdsregler når det gjelder sikkerheten til Israel og deres innbyggere, sier Mikkelsen.

Inga Marie Nymo Riseth kommenterer Beate Mikkelsens uttalelse i avisen «Fremover» 18. juni.

Palestinakomiteen i Norge:

I en pressemelding fra Palestinakomiteen den 13. juni, sier leder Kathrine Jensen: Vi mener det er en bevisst strategi fra israelsk side å trakassere og kriminalisere mennesker som ønsker å reise til Palestina for nettopp å frata dem lysten til å besøke de palestinske områdene.

اترك تعليقاً