Norsk - Skandinavsk

– Det er groteske og helt ubeskrivelige skader som kommer inn her ifølge den norske legen Erik Fosse.

– Det er groteske og helt ubeskrivelige skader som kommer inn her

 

I 2009 skjøt israelske F16 mot offentlige bygninger. Nå bombes private hjem. Skadene er forferdelige, ifølge den norske legen Erik Fosse.

 

Line Fransson lfr@dagbladet.no I GAZA:
Tomm W. Christiansen tch@dagbladet.no I GAZA:

GAZA BY (Dagbladet): Klokka ti i går kveld var Batsh-familien samlet rundt bordet for å spise sitt ramadan-måltid, like etter at de hadde vært i den lokale moskeen og bedt. Slektningen Tayseer Batsh, politisjef i Gaza, var også på besøk.

Så slapp et israelsk F16-fly ned to bomber over huset. Bygningen ble jevnet fullstendig med jorda, og 18 av de 30 familiemedlemmene i bygget døde. Blant dem fire tenåringer og tre kvinner. Dagbladet besøkte området i morges. Huset er fullstendig jevnet med jorda, det er bare sand og småstein liggende igjen, og naboer henter klokka 10 i morges fremdeles ut kroppsdeler fra ruinene.

Halve familien død

 

Det var 30 mennesker i huset da de to bombene smalt inn i huset som ligger i Tofah-nabolaget i Gaza. Av dem døde 19. Tre kvinner i alderen 25-59, fire tenåringen på 12, 13 og 14 år og totalt 12 menn fra Batsh-familien. Politisjefen Tayseer Batsh, som var på besøk og sine slektninger, ligger hardt skadd på Shifa-sykehuset.

I morge går en mann rundt i ruinene. Det er fetteren til familien som ble halvert i natt, den arbeidsledige Mazim Batsh (43).

– F16-flyet slapp to bomber over huset like etter at vi alle hadde bedd i moskeen. Huset er borte nå. Akkurat som mange av mine slektninger. Det pågår et folkemord nå, og ingen av oss er trygge, sier Mazim  Batsh til Dagbladet.

Ingen er trygge

 

Han er rød i øynene og tydelig sliten. Nabohuset er jevnet med jorda, og mer enn halvparten av slektningene hans i det huset er nå døde.

– Hva skal vi gjøre? Ingen hus i Gaza er trygge. Vi kan ikke annet enn å prøve og legge oss om natta, for så å håpe at vi våkner opp neste morgen. Det er langt fra sikkert, sier han.

På spørsmål om han ønsker at Hamas skal slutte å sende raketter mot Israel, i håp om at
den israelske bombingen forsvinner, er han krystallklar:

– Nei, Hamas må ikke stoppe. Det palestinske folk må også kjempe. Vi vil ha frihet og må tvinge israelerne til å stoppe drapene. Vi vil fortsette motstandskampen. Først tar vi Gaza, så Vestbredden og så Israel.

– Aksepterer du ikke Israels eksistens? Hva hvis palestinerne får Vestbredden og Gaza etter 1967-grensene, med Israel som naboer?

– Nei. Vi skal kjempe til vi får rettferdighet. Til vi har et fritt Palestina, sier Batsh.

– Groteske scener

 

Den norske legen Erik Fosse kom til Gaza for to dager siden, fredag. Han var blant legene som tok imot Batsh-familien seint i går kveld.

– Flere av dem døde i ambulansene på vei til sykehuset, mens andre døde da vi opererte dem, sier Fosse til Dagbladet.

Erik Fosse hjelper administrasjonen på Shifa-sykehuset, i tillegg til å operere de mange skadde som stadig kommer inn på Shifa-sykehuset. Hittil er 166 palestinere drept og 1100 skadde, får Dagbladet opplyst fra legen Ashraf Kidra, som er talsmann for Helseministeriet i Gaza.

– Det er dramatiske scener her hver dag. Folk sier at denne militæroperasjonen er den verste de har opplevde. I forhold til krigen i 2008-09, er det ikke så mange smell nå. Men den gang bombet de offentlige bygninger. Nå bomber de private hjem, mens folk sover, sier Fosse.

Fortsetter:

– Det er groteske skader. Vi får inn halve hoder som er sprengt i stykker, kroppsdeler… Det er helt ubeskrivelig. Palestinerne har 22. juli hver dag, i n’te potens, sier Fosse.

Mangler drivstoff

 

Ryktene i Gaza sier nå at israelerne planlegger en bakkeinvasjon. Innbyggerne i den nordlige delen av den overbefolkede stripa har fått beskjed om å evakuere.

– Israelerne sier at de går etter Hamas-ledere og medlemmer. Men Hamas har jo styrt her nede i sju år, så nesten alle byråkrater eller offentlige ansatte har jo en tilknytning til gruppa. De skadde som har kommet inn til oss er ikke kjente Hamas-folk, sier Fosse.

Han viser til at Shifa-sykehuset er langt bedre utrustet enn under krigen i 2008-09. Hovedproblemet nå, er mangelen på drivstoff. Hele 55 ambulanser står stille utenfor Shifa-sykehuset, på grunn av mangel på drivstoff. Det medfører også problemet for sykehusdriften.

– Det finnes nesten ikke drivstoff, og den er rådyr. To dollar literen. Norske bensinpriser – i Gaza, sier Fosse

– Stoler ikke på israelere

 

I Israel sier stadig innbyggerne og militære talsmenn at Hamas har gjemt et stort lager med bomber i kjelleren på Gaza.

– Jeg tror ikke det stemmer. Sykehuset er et offentlig sted, og det er journalister fra hele verden og folk overalt. Jeg tror ikke noe på det. Israelerne dreper barn, og når de har brutt 6. bud, kan de og bryte det sjuende. En kan ikke stole på det de sier. Det betyr ikke at folk her er engler. Men jeg tror ikke noe på de påstandene, sier Fosse

http://www.dagbladet.no/2014/07/13/nyheter/utenriks/israel/gaza/hamas/34323616/

اترك تعليقاً