Norsk - Skandinavskالأرشيف

Overlege Mads Gilbert fra Tromsø og lege Mohammed Abou-Arab ble mottatt som folkehelter på Gardermoen.

Mads Gilbert: – Vi krever at bombene stanser. Vi krever likeverd.

Overlege Mads Gilbert fra Tromsø og lege Mohammed Abou-Arab ble mottatt som folkehelter på Gardermoen.

Synnøve Gjerstad

Lege Mads Gilbert ble møtt med hurrarop, slagord og applaus da han kom hjem fra Gaza onsdag. Gaza trenger deres støtte.

Se video av velkomsten her!

– Totalt sett er brutaliteten mer iøyenfallende denne gangen enn forrige gang, sier Mads Gilbert til TV 2 etter ankomsten. 

Den norske anestesilegen har vært i Gaza for å jobbe som frivillig på Shifa-sykehuset den siste måneden, og er kjent for å være på palestinernes side i den betente konflikten. Shifa-sykehuset er det samme sykehuset som Gilbert og kollega Eirik Fosse gjorde verdenskjent da de to rapporterte derfra under Israels militæroffensiv mot området vinteren 2008/2009.

Gilbert sier han er glad for mottakelsen på Gardermoen, men understreker at han selv, Fosse og Abou-Arab ikke er helter.

– De ekte heltene er palestinerne som jobber hver dag med å redde liv. Det er de som vasker opp blodet, det er de som jobber på kjøkkenet, sykepleiere og leger, sier han.

Følg situasjonen i Gaza direkte her

 VIDEO: Se Gilbert ble hedret på Gardermoen

På spørsmål om hva Gilbert mener om påstandene om at Hamas bruker sivile som levende skjold, mener han at dette er grunnløse beskyldninger palestinerne har levd med i flere tiår.

– 1,8 millioner palestinere bor innestengt i en bitteliten enklave. Området har blitt ytterligere begrenset med israelernes sikkerhetssone, sier han.

– Det som preger situasjonen er det store antall barn og kvinner som kommer inn på Shifa-sykehuset, sier Gilbert.

Han viser fram bilder av krigsskadde barn han har behandlet, og lik av barn som er stygt lemlestet. Bilder av kvinner og barn som har fått ansiktet revet bort av splintskader, og gravide kvinner som legene ikke klarte å berge. TV 2 velger å ikke videreformidle bildene som er svært opprørende. 

287 barn er drept de siste tre ukene. Én av fire av ofrene i krigen er barn, og halvparten av alle skadde og drepte er enten kvinner eller barn, opplyser den norske legen. Dette er tall som støttes av Unicef.

89 % av de som blir innlagt på sykehuset hvor Gilbert jobbet er sivile. Han sier de preges av å være i dyp sorg og sjokk. Gilbert er svært kritisk til at Israel sier at 90% av alle angrepene de gjennomfører er vellykket.

Sammen med lege Mohammed Abou-Arab fra Aker sykehus i Oslo har overlegen fra Tromsø nok en gang tatt en økt som frivillig ved Gazas største sykehus. Abou-Arab er palestiner og jobber som anestesilege og har kjent Gilbert i 16 år.

– Det er forferdelig å se all lidelse og sinne. Verdenssamfunnet må forlange at okkupasjonen og konflikten stopper, sier Abou-Arab. Han sier mange er dømt til å dø fordi de får for sen behandling på sykehusene i Gaza.

Kapasiteten ved sykehusene er redusert med 40 prosent ifølge de norske legene.

Ankomsthallen ved Oslo Lufthavn var fylt av folk med plakater, roser og palestinske flagg da den profilerte legen og hans kollega Muhammad Abou Arab ankom med fly etter å ha blitt halvannen time forsinket i Brussel.

Da den første applausen la seg, runget slagordene: «Boikott Israel! Fri Palestina!» og «La Gaza leve! Blokaden må vi heve!».

– Vi krever at bombene stopper straks. Vi krever at blokaden oppheves straks. Vi krever at internasjonal lov også skal gjelde for Israel. Vi krever likeverdighet, avslutter Gilbert. 

Gjentatte ganger refererer han til de reelle dødstallene:

– Tre sivile israelere er døde, og det er tre for mye. Men flere hundre sivile palestinere er drept. Det er ingen likeverd her og dette er kjernen av problemet med Israel, mener han.

Den norske legen Erik Fosse er for øyeblikket i Jerusalem og håper på å komme inn igjen på Gaza for å hjelpe til.

http://www.tv2.no/2014/07/30/nyheter/gaza/5858036

اترك تعليقاً