Norsk - Skandinavsk

Tida er moden for å boikotte Israel

Forhandlinger og dialog har spilt fallitt. Nå gjenstår det siste virkemiddelet: boikott av Israel mener tidligere stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV).

Randi Undseth/Østlendingen 12-10-2014

(Østlendingen.no): Han holdt appellen da det internasjonale nettverket BDS (Boikott, des-investeringer og sanksjoner) demonstrerte utenfor Terningen Arena søndag – mot at det israelske laget Maccabi Rishon Lezion får spille europacupkamp mot Elverum.

– Boikott er et vanskelig virkemiddel som ikke alltid er vellykket, men det var vellykket mot apartheid i Sør-Afrika. Apartheid er et begrep som stadig oftere brukes mot Israel som deler befolkningen inn i jøder eller ikke jøder, sier Aksel Hagen.

Internasjonalt nettverk

Han kom inn i bevegelsen gjennom arbeid i Palestinakomiteen og Ship to Gaza.

– BDS oppsto som et ønske i Palestina etter at alt annet var prøvd. Forhandlinger og dialog førte ikke til noe. Det er bare boikott som gjenstår. Og faktisk er det i ferd med å bli stort og omfattende i land utenfor Norge. Det har vi ikke helt fått med oss her, sier Hagen.

– Driver israelske håndballspillere propaganda for Israel når de kommer til Norge?

– Israel bruker idrett og kultur som propaganda for sin sak. Derfor er vi nødt til å markere motstand mot dette, mot lag og institusjoner, sier Hagen.

– Er det feil av Elverum å ta imot et israelsk håndballag?

– Israelske lag har ikke noe i europacupen å gjøre. De skulle aldri vært med. Det er det viktigste. Men jeg synes også det er feil av Elverum å ta imot dette laget, sier Hagen.

Boikott på alle plan

Han sier det internasjonale nettverket BDS jobber for boikott på alle plan.

– Det er alt fra at oljefondet ikke skal investere i Israel til at forbrukerne ikke kjøper Jaffa-appelsiner, og at Høgskolen i Hedmark ikke kan samarbeide med institusjoner i Israel. Dette handler ikke om å boikotte israelere som enkeltpersoner, fortsetter Hagen.

– Jeg har israelske venner. Mange i Israel som er fortvilet over å leve i et land som er i konstant krig. Det kommer sjelden fram, sier Hagen.

 

http://www.nettavisen.no/nyheter/–tida-er-moden-for-a-boikotte-israel/8496745.html

 

اترك تعليقاً