Norsk - Skandinavsk

Broren til norskpalestinske Firas Arafat Samadaa (30) drept i israelsk operasjon:

Av Amal A. Wahab

Ifølge den israelske avisa Haaretz har den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ringt Israels statsminister Benjamin Netanyahu og fordømt kidnappingen av de tre jødiske tenåringene. Det er første gang på over et år at lederne snakker sammen. Netanyahu sa til Abbas: «Jeg forventer at du hjelper til med å finne tenåringene».

 

 

USA fordømte søndag kidnappingen.

 

 

– Tenåringene må settes fri med en gang. Vi vet ikke helt hvem som står bak, men mange indikasjoner peker mot Hamas, uttalte USAs utenriksminister John Kerry.

 

 

Ungdommene som forsvant torsdag, skal ha lykkes med å ringe politiets nødnummer samme dag. «Vi er kidnappet», sa de. Mandag møttes sikkerhetsansvarlige i Israel for å legge strategier, og vurderer å utvise Hamas-ledere fra Vestbredden til Gazastripen, i et forsøk på å legge press på Hamas, skriver Haaretz.

 

 

Når Klassekampen spør Israels ambassade i Oslo hvor lenge den pågående operasjonen vil vare, svarer informasjons- og presseansvarlig Beate Mikkelsen:

 

 

– Den vil nødvendigvis vare til de kidnappede løslates.

 

 

– Mustafa Barghouti mener at dette kan bli en stor offensiv. Dere har også bombet Gazastripen søndag. Hva er din kommentar?

 

 

– Israel bombet Gazastripen, som svar på rakettangrep fra stripen i helga.

 

 

– Barghouti mener Israel utnytter situasjonen til å gjennomføre kollektiv avstraffelse av palestinerne. Hva mener du?

 

 

– Jeg kan ikke svare på dette nå, men kommer tilbake når jeg har forhørt meg litt her på ambassaden, sier Mikkelsen.

 

 

Klassekampen fikk ingen ytterligere uttalelser før avisa gikk i trykken.

 

 

Sorg: Firas Arafat Samadaa fra Harstad fikk søndag meldingen om at broren, Ahmed, hadde blitt drept i et israelsk raid. – Jeg reiser ned for å være med familien, men frykter at jeg ikke slipper inn, sier han til Klassekampen.

 

 

Palestina

 

 

Firas Arafat Samadaa fikk sjokkmeldingen på søndag om at broren hans, Ahmed Arafat Samadaa (19), ble drept da israelske styrker samme dag angrep flyktningleiren Jalazoun på Vestbredden, der Ahmed bodde.

 

 

Raidet skjedde samme dag som Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklaget Hamas for å ha kidnappet tre jødiske tenåringer som har vært savnet siden torsdag. Hamas avviser anklagene.

 

 

Over 150 palestinere er arrestert i den største israelske operasjonen siden rivalene Hamas og Fatah opprettet en palestinsk samlingsregjering tidligere i juni. Blant de arresterte er Hamas’ parlamentsleder, Aziz Dweik.

 

 

Søndag bombet Israel Gazastripen.

 

Rekker ikke begravelsen

 

 

Samadaa jobber i Harstad kommune, og har bodd i Norge siden 2007. Over telefon fra Harstad sier han til Klassekampen:

 

 

– Broren min hadde nettopp sluppet ut av fengselet. Selv om vi vet at det er farlig å bo i Palestina, blir ikke meldingen om at man har mistet en av sine kjære lettere. Han er en martyr – det er det vi trøster oss med, sier Samadaa.

 

 

Han vet ikke helt hva som skjedde, men ifølge venner og slektninger han har pratet med, var Ahmed hos noen venner på en sårt tiltrengt guttekveld etter fengselsoppholdet.

 

 

– Huset ble plutselig stormet av israelske styrker, og soldatene skjøt Ahmed rett i brystet. Det var en rein henrettelse av min bror, sier Samadaa.

 

 

Når Klassekampen ringer Samadaa, er han i ferd med å pakke. Han skulle reise til Jordan og derfra til Vestbredden mandag ettermiddag.

 

 

– Jeg er urolig for hva som skjer når jeg kommer meg dit. Kanskje jeg ikke slippes gjennom de israelske grensestasjonene? Jeg frykter også at jeg kan bli arrestert, sier han.

 

 

Samadaa er norsk statsborger, men sier at «det beskytter ikke så mye, om israelerne ønsker å arrestere meg». Han får ikke sett sin avdøde bror, eller tatt farvel med ham. Etter islamsk skikk skal den avdøde begraves så fort som mulig. Ahmed ble begravet mandag morgen.

 

 

– Men jeg må reise og være der med min mor. Hun har det ubeskrivelig vondt, og har opp gjennom årene måttet takle så mye, sier Samadaa.

 

 

Ahmed var en av fire sønner. Hosni (27) ble nylig dømt til ti års fengsel, mens Mohamed (24) også har vært fengslet, og kan arresteres igjen når som helst.

 

 

– Min mor lever i konstant frykt for sine barn. Nå har hun mistet Ahmed til døden, Hosni til fengselet. Det var derfor jeg kom til Norge. Jeg orket ikke den evige trusselen, og den manglende rettssikkerheten, sier Samadaa.

 

Kollektiv avstraffelse 

 

– Vi er igjen vitne til at Netanyahu og Israel utnytter en sak, denne gangen de tre tenåringene, til å gjennomføre en kollektiv avstraffelse av alle palestinerne, sier lederen for partiet Det nasjonale palestinske initiativet, Mustafa Barghouti. Han understreker på telefon fra Ramallah at avstraffelsen når alle, ikke bare Hamas.

 

 

– Søndag raidet de vårt kontor i Jenin og arresterte flere. Flere byer på Vestbredden er omringet av israelske styrker, sier han. Barghouti sier at det er liten tvil om at Israel er svært misfornøyd for at palestinerne har samlet seg og dannet en ny samlingsregjering. Netanyahu stanset i april fredsforhandlingene i protest mot at den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, inngikk forsoning med den islamistiske bevegelsen Hamas.

 

 

– Den kollektive avstraffelsen har også som mål å skape ny splid mellom Fatah og Hamas, og felle samlingsregjeringen. Jeg håper palestinerne holder sammen gjennom dette, sier Barghouti.

 

Kan bli krig 

 

Israel føler seg ifølge Barghouti isolert av et internasjonalt samfunn, som blant annet ser med misnøye på israelsk bosettingspolitikk.

 

 

– I tider med isolasjon, har Israel brukt mer vold. Netanyahu forsøker å bryte ut av isolasjonen gjennom militære operasjoner og seirer. Operasjonen kan være starten på en større krig, både mot Vestbredden og Gazastripen, men også mot Sør-Libanon. Fortsetter israelerne slik, vil det komme en ny intifada, sier han.

 

 

amal.wahab@klassekampen.no

 

 

– See more at: http://www.klassekampen.no/article/20140617/ARTICLE/140619968/1006#sthash.tXEdzOQN.dpuf

اترك تعليقاً