Norsk - Skandinavsk

Gry Larsen, Kalte Sharon krigsforbryter

 DEMONSTRERTE MOT SHARON: I 2003 demonstrerte utenriksminister Jonas Gahr Støres politiske rådgiver, Gry Larsen, utenfor Stortinget under parolen «Still Sharon for Krigsforbryterdomstolen - Israel ut av Vestbredden og Gaza». Larsen er fortsatt leder for AUF som ikke har skiftet syn siden da.

DEMONSTRERTE MOT SHARON: I 2003 demonstrerte utenriksminister Jonas Gahr Støres politiske rådgiver, Gry Larsen, utenfor Stortinget under parolen «Still Sharon for Krigsforbryterdomstolen – Israel ut av Vestbredden og Gaza». Larsen er fortsatt leder for AUF som ikke har skiftet syn siden da.
Foto. Scanpix

Kalte Sharon krigsforbryter

Utenriksminister Jonas Gahr Støres nærmeste rådgiver Gry Larsen, ønsket å stille Ariel Sharon for krigsforbryterdomstolen. Fortsatt leder hun AUF som vil ha full boikott av Israel. Støre nekter å kommentere saken.

 NEKTER Å KOMMENTERE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

NEKTER Å KOMMENTERE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Lars Eivind Bones

Det er ikke bare SV som vil boikotte israelske varer. Utenriksminister Jonas Gahr Støres politiske rådgiver, Gry Larsen, er leder for en organisasjon som støtter boikott av Israel og mener at Ariel Sharon er en krigsforbryter.

 

 

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF, har i mange år vært en del av Boikott Israel-kampanjen. I tillegg er de med i den internasjonale Riv Muren-kampanjen og er medlemmer i Fellesutvalget for Palestina.

 

 

 

AUF-leder Gry Larsen har tidligere uttalt at hun gjerne ville stilt Israels statsmininister Ariel Sharon for krigsforbryterdomstolen.

 

 


16. juni 2003 holdt Gry Larsen appell utenfor Stortinget under parolen «Still Ariel Sharon for krigsforbryterdomstolen». Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik hadde invitert Israels statsminister til Molde, noe Larsen reagerte sterkt på.

 

 

 

–  Israel har okkupert Palestina, de har hovedansvar for konflikten. Bondevik bør være klar over at han har invitert en krigsforbryter, sa Larsen til Dagbladet da.

 

Israel utviste Larsen

I 2003 ble Larsen erklært som fiende av staten Israel. Da hun forsøkte å besøke Israel i 2003 ble hun stoppet på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Etter langvarige avhør og undersøkelser av bagasjen, ble hun og en annen AUFer nektet innreise i Israel med begrunnelse at hun utgjorde en sikkerhetsrisiko.

 

 

 

–  Jeg ble sendt hjem, behandlet som om jeg skulle vært en terrorist, sa Larsen til Dagbladet om episoden. Seinere ble erklæringen trukket tilbake av den israelske staten.

 

–  En okkupasjonsmakt

I dag er Larsen politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre. Men hun er også AUF-leder. Og organisasjonen Larsen leder er fortsatt klare i sitt budskap.

 

 

 

–  Vi regner Israel for å være en okkupasjonsmakt, sier AUFs nestleder Martin Henriksen til Dagbladet.

 

 


Organisasjonen mener fortsatt at Sharon er en krigsforbryter.

 

 

 

–  Vi mener at bakgrunnen får utspillet fremdeles er riktig, sier Henriksen. Han oppfordrer regjeringen til å ha en mer kritisk holdning til Israel.

 

 

 

–  Vi mener israelerne begår urett mot palestinerne. Derfor håper jeg at regjeringen klarer å balansere sitt ønske om dialog og at de må være kritiske når det trengs, sier Henriksen.

 

–  AUF ikke alene

Støre har tidligere i uka gått knallhardt ut mot SVs finansminister Kristin Halvorsen for å ville boikotte Israel. Men sin nærmeste politiske rådgiver vil han ikke kritisere.

 

 


–  Støre ønsker ikke å kommentere dette, sier informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Cathrine Andersen.

 

 

Larsen var i går ikke tilgjengelig for kommentar da hun for tida er i Antarktis.

 

 

Også SVs og Senterpartiets ungdomsorganisasjoner har støttet boikott av israelske varer de siste fire åra. Men nå sier Senterungdommen at de skal ta stilling til saken på nytt.

 

 

 

–  Vi har oppfordret folk tidligere til å ikke kjøpe israelske varer, men nå skal vi behandle saken på nytt, sier Senterungdommens leder, Erlend Fuglum, til Dagbladet. Han sier at deres revurdering ikke har noe å gjøre med de siste dagens konflikt.

 

 

 

Publisert søndag 08.01.2006 kl. 09:07, oppdatert 09:22
http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/01/08/454146.html

اترك تعليقاً