Norsk - Skandinavsk

Israel eksproprierer 4000 mål land på Vestbredden

Israel kunngjorde søndag at det tar over 4000 mål land fra Vestbredden, den største tilegningen av land i området på 30 år, ifølge en aktivistgruppe

Rundt 4 kvadratkilometer i et område mellom Jerusalem og den israelske bosetningen Gush Etzion, nær Betlehem på den okkuperte Vestbredden, er nå erklært «statlig land» av Israels militære siviladministrasjon.

Det skjer som følge av at tre israelske tenåringer ble drept etter å ha blitt bortført fra det samme området i juni, melder israelsk radio. Hamas har senere erkjent at medlemmer fra islamistbevegelsens væpnede fløy sto bak.

– De tre ungdommenes drapsmenn ville spre frykt blant oss, skape uro i hverdagen vår og trekke vår rett til landet i tvil, heter det i en uttalelse fra rådet som styrer den store bosetningsblokken sør for Jerusalem, Gush Etzion.

– Vi svarer med å styrke bosetningen, heter det videre.

USA reagerer

Regjeringen i USA mener Israels planer om å beslaglegge 4000 mål på den okkuperte Vestbredden vil gjøre det vanskeligere å oppnå fred med Palestina.

– Vi ber regjeringen i Israel omgjøre denne beslutningen, sier en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet natt til mandag norsk tid.

Tjenestemannen mener planene om å ekspropriere 4000 mål i nærheten av Betlehem vil være lite gunstig for prosessen fram mot en tostatsløsning – som vil innebære at Palestina blir en uavhengig stat.

– Største siden 80-tallet

Organisasjonen Peace Now, som er sterkt imot israelske bosetninger på palestinske Vestbredden, sier at eksproprieringen har som mål å gjøre Gevaot-området, hvor ti familier nå bor, om til en permanent israelsk bosetting.

Ifølge aktivistene er søndagens kunngjøring den største tilegnelsen av land siden 1980-tallet.

LES OGSÅ: Nationaltheatret fortsetter samarbeidet med Israel

– Så vidt vi vet, er denne erklæringen enestående i sitt omfang siden 1980-tallet og kan dramatisk endre virkeligheten i Gush Etzion og Betlehem-området, heter det i en uttalelse fra Peace Now.

En lokal palestinsk politiker sier palestinere eier jorda, som også omfatter olivenlunder.

Ifølge avisa Haaretz har utbygging av området vært på dagsordenen siden 2000, og i fjor åpnet regjeringen en anbudsrunde for bygging av 1.000 nye boliger.

– Må holdes ansvarlig

Palestinske ledere er svært kritiske til den israelske avgjørelsen, som holdes åpen for eventuelle anker i 45 dager.

– Den israelske regjeringen begår en rekke forbrytelser mot det palestinske folk og det okkuperte landet, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat.

– Verdenssamfunnet må snarest holde Israel ansvarlig for dets forbrytelser og angrep mot vårt folk på Gazastripen og den pågående israelske bosetningsvirksomheten på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, sier han videre.

LES OGSÅ: Norske kunstnere selger til inntekt for Gaza

Drapene på de tre israelske tenåringene i juni var en medvirkede årsak til at Israel iverksatte offensiven «Protective Edge» mot Gazastripen 8. juli. Etter 50 dager med kamphandlinger inngikk Hamas, som styrer Gazastripen, og Israel våpenhvile 26. august.

I alt 2.143 palestinere ble drept i løpet av den israelske offensiven, og ifølge FN er over 70 prosent av dem sivile. På israelsk side er 72 drept, 66 av dem soldater. En israelsk soldat som ble såret i kamp, døde på sykehus søndag.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Israel-eksproprierer-4000-mal-land-pa-Vestbredden-7687610.html

اترك تعليقاً