Norsk - Skandinavsk

Mye å glede seg til på Arabiske filmdager 2015

Våren 2015 fyller Arabiske filmdager fem år og forberedelsene til det første lille jubileumet er allereie godt i gang. Prosjektledere Kristian og Gjermund har også i år flyktet det tiltakende høsttmørket og dratt til Abu Dhabi for å velge ut det beste av arabisk film som har blitt produsert det seneste året – og vi kan love at det kommer noen skikkelig godbiter til Arabiske filmdager i Oslo til våren.

Av Red. 2. jan 2015

Abu Dhabi Film Festival og Dubai International Film Festival er kanskje de viktigste festivalene hvis man er interessert i arabisk film. Dette kommer av at begge festivalene også har hvert sitt finansieringsfond for arabisk film og på denne måten skaffer seg rettighetene til verdenspremierer med glitter og stas. Årets utgave av Abu Dhabi Film Festival var intet untak og selv om det må sier at ikke alle filmene vi så levde opp til forventningene var det flere filmer som fanget oppmerksomheten og som forhåpentligvis blir presentert også i Oslo.

Det er for tidlig å røpe hvilke filmer som blir en del av vårens jubileumsprogram, men det er ikke for tidlig å nevne noen filmer som skilte seg ut som ekstra spennende. For det føste må vi nevne en jordansk spillefilm med navnet Theeb av Naji Abu Nowar som for øvrig var den eneste arabiske filmen som var valgt ut til den prestisjetunge filmfestivalen i Venezia i år. Filmen er satt til omtrent samme tid og sted som episke Lawrence of Arabia. Ørkenen i jordan under første verdenskrig. Vi følger Theeb som er yngste sønnen til en stammeleder og hans ferd med en brite og sin eldre bror for å sprenge en av jernbanelinjene som de tyrkiske styrkene bruker for å frakte våpen og forsterkninger. Filmen er mesterlig regissert med en sitrende spenning og tematiserer både hvordan beduinenes livsmåte kom under pres fra det moderne samfunnet, samtidig som det er et velspilt kammerdrama om vennskap og svik. Også den algeriske spillefilmen The Man from Oran av Lyès Salem ser tilbake på viktige historiske hendelser i det den som tar for seg 30 turbulente år av Algeries politisk historie fra uavhengighetskrigen mot den franske okkupasjonsmakten til egen kamp mot politisk og økonomisk korrupsjon i en stadig forverrende verdensøkonomi. Filmen er en gripende fortelling om hvordan det er vinnerne som skriver historie og om hvordan makt korruperer.

På dokumentarsiden var det den palestinske The Wanted 18 av Amer Shomali og Paul Cowan og fortellingen om atten kuer som skapte hodebry for det isralske militæret under den første intifadaen som sjarmerte oss mest. For hva har egentlig kuer med palestinsk ikke-voldelig motstand å gjøre, spør du? Og svaret får du i denne eksperimentelle dokumentaren om den kristne landsbyen Beit Sahour på Vestbredden som nektet og betale skatt – og som begynte å produsere sin egen illegale melk. Dette er historien om de kristne kuene som utfordret den israelske okkupasjonsmakten. Av andre interessante dokumentarer kan vi nevne den egyptiske Mother of the Unborn av Nadine Salib og historien om den egyptiske kvinnen Hanan som ikke kan få barn. Hanan har prøvd alt hva vestlig legevitenskap kan tilby en fattig egyptisk kvinne og alt hva et overtroisk lokalsamfunn har foreslått at kan hjepe – uten hell. Men selv Hanans fantastisk humør og humor klarer ikke å skjule bitterheten som presses på den som forblir barnløs i en støvete landsby sør i Egypt hvor barn er selve essensen av livet og kvinnelighet.

Arabiske filmdager har i fire år vist det beste og nyeste av arabisk film og jubileumsutgaven til våren 2015 blir intet unntak. Vi kan love et like spennende og variert program som de tidligere utgavene, og hvem vet – kanskje blir det noen overraskelser også!

http://www.filmfrasor.no/arabiske-filmdager/nyheter/2014/11/Abu_Dabi_

The Wanted 18, Bellota Films og Dar Films Production

 

 

 

 

 

 

 

اترك تعليقاً