Norsk - Skandinavskالأرشيف

Norsk støtte til israelsk diskriminering av palestinere i Norge

Dagbladets lederartikkel

Den norske regjeringen er med på å gjøre livet til norske palestinere vanskeligere.

Sist mandag sendte Utenriksdepartementet reiseinformasjon til palestinere fra Gaza og Vestbredden bosatt i Norge.. Heretter blir disse nektet innreise til Israel via Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, uansett om de har norsk pass eller ikke. Palestinerne fra Vestbredden må dra via Jordan, Gaza-palestinere må reise via Egypt.
I skrivet heter det:

«Israelske myndigheter har egne regler for innreise til Gaza og Vestbredden for utenlandske borgere som har eller har hatt palestinsk ID, ble født på Vestbredden eller Gaza, har foreldre eller besteforeldre som ble født eller har bodd på Vestbredden eller Gaza. Disse vil av israelske myndigheter bli ansett som palestinske borgere.»

Det er dermed ingen hjelp i å ha norsk statsborgerskap og pass, selv om en palestiner har bodd her hele livet og er like norsk som alle andre.

Dette er et nytt bevis på at Israel ønsker å kontrollere palestinere på alle bauger og kanter. I utgangspunktet kan stater selv bestemme hvem som kan slippe inn i landet deres og på hvilke vilkår. Dermed kan de israelske myndighetene bruke argumentet om en «sikkerhetsrisiko» i enkelttilfeller. Men ifølge både FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter fra 1966 og saker i USAs høyesterett, er det problematisk å forskjellsbehandle grupper. Her er det snakk om en kollektiv straff som rammer alle. De nye reglene betyr for eksempel at nordmenn fra Gaza som ikke lenger har palestinsk ID-dokument, fra nå av ikke kan besøke sine slektninger der hjemme. For Egypt krever palestinsk ID for å reise gjennom egyptisk territorium. Dette er selvfølgelig noe israelerne vet.

Norske myndigheter har tydeligvis godtatt Israels nye regler betingelsesløst, for det står ingenting i UD-skrivet om at norske palestinere har mulighet til å få norsk konsulær hjelp hvis de kommer i trøbbel, noe norske statsborgere i de fleste tilfeller har krav på. Dessverre synes skrivet å være et nytt bevis på at Norge nå har den mest proisraelske regjeringen noensinne. Erna Solberg & co gjør statsminister Benjamin Netanyahus jobb med å marginalisere palestinerne så mye som mulig.

Som et foregangsland for menneskerettigheter burde Solberg-regjeringen ha protestert mot at norske borgere blir diskriminert, men det er vel ingen grunn til å vente at noe slikt skal skje i dette tilfellet. Ett er i hvert fall sikkert: Det blir stadig vanskeligere for norske myndigheter å hevde at Norge er en nøytral part i konflikten mellom israelere og palestinere.

 1. 03 2018

https://www.dagbladet.no/kultur/norsk-stotte-til-israelsk-diskriminering-av-palestinere-i-norge/69564182