Norsk - Skandinavsk

Skeiv støtte til Gaza

 

Torsdag 18. september arrangerer Queers4Palestine og Antirasistisk senter støttefest på Maksitaksi for Norsk folkehjelps arbeid på Gaza.

Tekst: Reidar Engesbak mandag 08. september 2014 06:00

 

Queers4Palestine er et nettverk av skeive palestinaaktivister.

– I 2010 var vi en gjeng som dro til de okkuperte Palestinske områdene på Vestbredden, og under en demonstrasjon mot Israeli Defence Forces, i byen Ni’ilin traff vi en gjeng med israelske aktivister. De bar alle t-skjorter med teksten «We’re here. We’re queer, and we riot!», sier Andres Lekanger til Blikk Nett.

 

De norske aktivistene ble inspirert og når de kom hjem dannet de det norske nettverket Queers4Palestine.

– Dermed ble vi en del av en internasjonal bevegelse. Medlemmer fra hele verden legger ut artikler og informasjon om ulike aksjoner som skjer på nettet. Vi er et uformelt nettverk og aktvitetsnivået avhenger av tid, lyst og overskuddet til de som ønsker å delta. Vi har demonstrert mot Israel, arrangert debatter og workshops, og nå arrangerer vi fest for befolkningen på Gaza, sier Morten Sortodden.

 

Aktivistene blir ofte konfrontert med spørsmål og påstander om at palestinere ikke er homovennlige.

– Vår erfaring er at det palestinske samfunnet er ganske så mangfoldig, og vi har vært åpne som homofile og skeive i Palestina. Det er ikke dermed sagt at vi er blinde for problemene som rir det palestinske samfunnet, så som antidemokratiske krefter, samt kvinne- og homofiendtlige krefter. Vi er også inneforstått med at det fnnes religiøse ekstremister og politisk forfølgelse av opposisjonelle, og at dette må tas på alvor av det internasjonale samfunnet, sier Lekanger og legger til,

 

–        Men ikke noe av dette rettferdiggjør Israels stadige overgrep mot palestinere.

–         

Queers4Palestine blir også spurt om hvorfor det er viktig å gjøre et poeng ut av å være skeive palestinaaktivister.

– Det er fordi israelske politikere bruker det faktum at Israel er en demokratisk stat, og ikke minst likestilling og lhbt-rettigheter, som en moralsk rettferdiggjøring av sin ulovlige okkupasjon og stadige menneskerettighetsbrudd, sier Sortodden til Blikk Nett.

 

–        Israel har selvsagt ikke kjempet fram lhbt-rettigheter og andre sivile rettigheter fordi politikere trenger å rettferdiggjøre okkupasjonen. Israel har sivile rettigheter fordi sivilsamfunnet har kjempet dem frem, men like fullt brukes de sivile rettighetene til å sanke støtte for Israels overgrep. At Israel gir sin egen befolkning menneskerettigheter vil aldri rettferdiggjøre at de tar de samme rettighetene fra Palestinere, hevder Lekanger.

–         

Et annet virkemiddel i Queers4Palestines kamp for Q4P er felles kamp.
– Vi mener den beste måten å bekjempe homofobi på, er å samtidig støtte opp om andres kamp mot undertrykkelse. Det være seg kamp mot rasisme, islamofobi, eller okkupasjon, sier Sortodden.

 

Konflikten mellom Israel og Palestina fører også ofte til steile fronter. Queers4Palestine mener det er viktig å markere avstand til antisemittisme.

– Queers4Palestine har tidvis måtte kaste ut personer fra Facebook-gruppa vår. Det er personer som forsøker å kuppe en legitim sak med antisemittiske holdninger. Vi syntes det er forjævlig å se antisemittismen som har vokst i Europa i kjølevannet av krigen på Gaza, sier Lekanger til Blikk Nett og forteller at støttefesten også vil markere avstand fra antisemittisme.

 

Støttefesten, som arrangeres av Queers4Palestine, med tilslutning fra Antirasistisk senter, går av stabelen torsdag 18. september på Maksitaksi. Inntektene fra festen går til Norsk folkehjelps arbeid på Gaza. I løpet av kvelden blir det appeller ved Norsk folkehjelp, underholdning, konsert med Sir Africa og Dømt. Dj Deadswan avslutter kvelden.

 

Party 4 Gaza, torsdag 18. september, kl 21, kr 50. Maksitaksi, St. Olavs gate 23.

 

Mer informasjon finner du her: Party 4 Gaza på Facebook

http://www.blikk.no/index.php?option=com_k2&view=item&id=11809%3Askeiv-st%C3%B8tte-til-gaza&Itemid=164

 

 

 

اترك تعليقاً