Norsk - Skandinavsk

Fikk terrormistenkt om bord

Fikk terrormistenkt om bord. Så ble det helt stille

Krigsskipet «USS New York» har forsvunnet fra nettet.

Kristoffer Egeberg keg@dagbladet.no Følg meg på Twitter!

HAR «FORSVUNNET»; USS New York er med sine 208,5 meter og 24 900 tonn ikke helt usynlig. Likevel er det ti dager siden offentligheten har fanget opp ett eneste signal fra skipet og de minst 361 om bord. Foto: AP/U.S. Navy, Petty Officer 2nd Class John P. Curtis/NTB Scanpix

HAR «FORSVUNNET»; USS New York er med sine 208,5 meter og 24 900 tonn ikke helt usynlig. Likevel er det ti dager siden offentligheten har fanget opp ett eneste signal fra skipet og de minst 361 om bord. Foto: AP/U.S. Navy, Petty Officer 2nd Class John P. Curtis/NTB Scanpix

(Dagbladet): Hvor er det blitt av «USS New York», spør den amerikanske storavisen The Washington Post.

Det hypermoderne krigsskipet, smidd på ruinene av terrorrammede Word Trade Center, har ikke gitt lyd fra seg på over en uke, melder avisa. Og det er ganske spesielt for en 208,5 meter lang flytende gigant på nærmere 24 900 tonn, med et mannskap på 350.

«Gone dark»

Skipet har blitt helt taust, gått av nett, eller gått under radaren, for å bruke noen norske uttrykk på det amerikanske «gone dark». Selv om det ofte er et poeng å hemmeligholde krigsskipenes posisjon, er det nokså uvanlig at store og høyprofilerte amerikanske krigsskip ikke avgir så mye som en twittermelding eller facebookoppdatering fra et av mannskapene om bord.

Årsaken knyttes til skipets siste oppdrag: Å hente hjem en nylig pågrepne mistenkte terroristen Ahmed Abu Khattala, som USA tror står bak terrorangrepet mot den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i september 2012.

Kodeord «River City»

Trolig er det innført full radiotaushet fra skipet, som innebærer at all utgående kommunikasjon er skrudd av. I det amerikanske forsvaret (og NATO) har et slikt pålegg kodeordet «River City». Vanligvis pålegges dette i forbindelse med at en soldat skades eller drepes under stridsoperasjoner, slik at myndighetene rekker å varsle pårørende før nyheten spres via andre kanaler som sosiale medier, skriver WP.

I dette tilfellet ønsker trolig myndighetene å holde en meget lav profil med hensyn til frakten av den terrormistenkte islamisten.

Ifølge myndighetene er det spesielle juridiske hensyn som må tas med hensyn til hvordan Khattala behandles. Blant annet må han flys direkte fra skipet til hovedstaden Washington DC uten at han først tas i land eller mellomlander et annet sted først.

Dukker snart opp?

Skipet, som er bygget for å transportere og ilandsette en angrepsstyrke på opptil 700 marineinfanterister, har flere typer helikoptre om bord, og det spesielle tiltrotorflyet Osprey.

Skipet er for stort til å gå opp Potomac River og direkte til hovedstaden. WP spår derfor at den trolig vil legge seg utenfor Chesapeake Bay før Khattala flys den siste strekningen inn til den amerikanske hovedstaden.

Regnestykket blir da som følger: «USS New York» er på vei fra Benghazi til østkysten av USA. Avstanden på 8500 kilometer kombinert med skipets topphastighet på 22 knop (41 kilometer i timen), tilsier at denne turen trolig gjøres på en 10-12 dager med forbehold om litt sjø, motvind og en moderat cruicehastighet.

Khattala ble tatt til fange av amerikanske spesialstyrker mandag 16. juni. Det er ti dager siden. Altså bør USS New York snart dukke opp igjen. Om ikke på nett, i allefall synlig for det blotte øye.

http://www.dagbladet.no/2014/06/26/nyheter/utenriks/usa/terror/krig_og_konflikter/34042646/

اترك تعليقاً