Norsk - Skandinavsk

Israel-venner samler inn penger til den israelske hæren

– Vi støtter det eneste demokratiet i kampen mot terror, sier daglig leder i Karmel-instituttet

Ida Hilde Mathisen ihm@dagbladet.no  –  fredag 8. august 2014,

(Dagbladet): Karmel-instituttet har formidlet pengegaver fra norske givere til den israelske hæren i juli, skriver Fædrelandsvennen.

Daglig leder John Skåland sier til avisa at det ble samlet inn 127 000 kroner på én dag da det kom en forespørsel om bidrag.  

Organisasjonen har i flere år finansiert israelske bosettinger på Vestbredden. Motti Isaak, som har vært sentral i oppbyggingen av den ulovlige bosettingen Alonei Shilo, har overlevert utstyret på vegne av Karmel-instituttet.

Hodelykter og mobilbatterier

Isaak overleverte 160 hodelykter til en brigadeavdeling i Gaza i slutten av juli. Ytterligere 240 hodelykter ble overlevert få dager seinere. Hodelyktene er viktige både i bruk på nattestid og i tunnelene under Gaza, som Israel har som mål å ødelegge.

I tillegg har instituttet finansiert 400 nye mobilbatterier og utviklingen av en Torakasse, som skal frakte skriftruller med Mosebøkene til soldater i felt.

Daglig leder i Karmel-instituttet, John Skåland, bekrefter overfor Dagbladet at opplysningene stemmer, og sier støtten «går via kontakter som støtter direkte».

– Hva tenker du om at dere bidrar til en part i en pågående konflikt?

– Det er en fantastisk god ting. Den israelske hæren kjemper mot en terrorbevegelse som sender raketter helt uten mål og retning, helt tilfeldig inn i et fredelig land. Dette har de gjort siden 2005. Israel har ikke noe annet valg. Vi støtter det eneste demokratiet i kampen mot terror, sier Skåland.

– Jeg vil også henvise til terroren, ikke bare i Israel, men i hele Midtøsten. Det er på tide at folk i Norge nå våkner og snur, sier han videre.

– Bør forbys

Han vil ikke si hvor giverne bak gaven til Israel kommer fra, men sier de har opplevd en økt interesse de siste månedene.

– Vi har fått ganske mange nye abonnenter, sier Skåland.

Liv Tørres i Norsk Folkehjelp er svært kritisk til pengegaven, som hun mener er et enda mer direkte bidrag til konflikten enn de tidligere gavene fra Karmel-instituttet.

– Det er snakk om støtte til en militær side. Dette bør rett og slett forbys ved lov, sier Liv Tørres til Fædrelandsvennen.

ISRAEL-VENNER Karmel-instittutet har i mange år samlet inn penger til bosettinger i Israel. Leder for Karmel-instituttet, John Skåland, sier de støtter det eneste demokratiet i kampen mot terror. Foto: Åge Pedersen

ISRAEL-VENNER  Karmel-instittutet har i mange år samlet inn penger til bosettinger i Israel. Leder for Karmel-instituttet, John Skåland, sier de støtter det eneste demokratiet i kampen mot terror. Foto: Åge Pedersen

اترك تعليقاً