Norsk - Skandinavsk

Midtøstenekspert reagerer kraftig på at israelsk avis framstiller Kristin Halvorsen som jødehater.

STEMPLES SOM JØDEHATER: SV-leder Kristin Halvorsen holdt i oktober 2000 appell foran Stortinget under en demonstrasjon mot Israel og landets handlinger mot Palestina. Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX

STEMPLES SOM JØDEHATER: SV-leder Kristin Halvorsen holdt i oktober 2000 appell foran Stortinget under en demonstrasjon mot Israel og landets handlinger mot Palestina. Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX

– Farlig svertekampanje mot Norge

Midtøstenekspert reagerer kraftig på at israelsk avis framstiller Kristin Halvorsen som jødehater.

BEKYMRET: Historieprofessor Hilde Henriksen Waage mener det pågår noe i nærheten av en svertekampanje mot Norge som det mest antisemittiske landet i Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

 

 

 

 

 

 

(Dagbladet.no): Midtøstenekspert og historieprofessor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage,  ser alvorlig på artikkelen i Jerusalem Post hvor finansminister Kristin Halvorsen blir framstilt som den reneste jødehater.

 

– Det er bekymringsfullt at Jerusalem Post, som leses mye både i og utenfor Israel, kan sette noe sånt som dette ukritisk på trykk. I lang tid har det pågått noe i nærheten av en svertekampanje mot Norge som det mest antisemittiske landet i Europa. Israelere kan snart komme til å tro at det er slik nordmenn flest oppfatter israelere. Dette er farlig og skaper fiendebilder som ikke har rot i virkeligheten, sier Henriksen Waage til Dagbladet.no.

 

«Død over jødene!»

 

Den israelske avisa skriver i dag at antisemittismen og anti-israelske følelser har eksplodert i Norge.  Det stadig voksende hatet mot Israel og jødene er drevet av norsk media og og den intellektuelle eliten, skriver Jerusalem Post.

 

Avisa skriver videre om forholdene i Norge under Gaza-krigen i vinter:

 

«Under krigen var Oslo preget av voldelige, anti-israelske demonstrasjoner. En rekke talspersoner har snakket nedsettende om Israels handlinger i Gaza – inkludert finansminister Kristin Halvorsen, som ledet en marsj, ropende, «Død over jødene!»».

 

Den norske holocaust-overlevende jøden Imre Hercz hevder hardnakket at han er grovt feiltolket av den israelske avisa, og sier han er forferdet over artikkelen.

 

– Sverter nordmenn

 

Hilde Henriksen Waage frykter ringvirkninger og peker på at en artikkel som denne i Jerusalem Post fort kan bli «fjæra som ble til fem høns».

 

– Dette sverter nordmenn som oppholder seg og arbeider i Israel, og bidrar til at ytterliggående grupper får bensin på bålet, sier professoren.

 

Pressetalsmann Bjørn Svenningsen i Utenriksdepartementet er kjent med påstandene i dagens Jerusalem Post.

 

– Jeg har ingen kommentarer knyttet til denne artikkelen, utover at den er meget feilaktig, sier Svenningsen til Dagbladet.no.

 

UD avviser at artikkelen kan forringe klimaet mellom Norge og Israel, da påstandene som fremmes må stå for den israelske avisas regning.

 

– Jerusalem Post stempler Norge og nordmenn som jødehatere. Hva kan UD si om sikkerheten til nordmenn som oppholder seg i Israel?

 

– Vi vurderer sikkerheten fortløpende, som vi gjør i alle land. Ingen ting har endret seg på bakgrunn av denne artikkelen i Jerusalem Post, sier Svenningsen.

 

Dagbladet.no har stengt debatten på grunn av en rekke rasistiske innlegg.

 

http://www.dagbladet.no/2009/03/30/nyheter/innenriks/utenriks/israel/antisemittisme/5543342/

اترك تعليقاً